Mag een verhuurder beslag leggen op huursubsidie?
Het is voor alle partijen erg vervelend wanneer een huurder de overeengekomen huur niet betaalt. De verhuurder ontvangt zijn geld niet en de huurder zit mogelijk in financiële problemen. De verhuurder kan er dan voor kiezen om beslag te leggen. In een recente uitspraak van de Hoge Raad heeft de verhuurder beslag gelegd op de huursubsidie die de huurder kreeg. Huurder stelt zich op het standpunt dat dit niet mag. Het Gerechtshof volgt het standpunt van de huurder. Volgens het Gerechtshof frustreert de verhuurder hiermee de besteding van de huursubsidie. Daarnaast zou dit beslag leiden tot een nieuwe huurschuld.
De verhuurder was het niet eens met het standpunt dat hij geen beslag mocht leggen op de huursubsidie van de huurder. Een verhuurder zou volgens hem beslag kunnen leggen op huurtoeslag die verstrekt is voor de huur van een bepaalde woning, tot voldoening van de huur van die woning, ongeacht of de schuld ‘oud’ of ‘nieuw’ is. De Hoge Raad volgt het standpunt van de verhuurder.
De hoofdregel is dat een tegemoetkoming, zoals de huursubsidie, niet vatbaar is voor beslag. Er geldt een uitzondering indien de betreffende betalingsverplichting een oorzaak is voor de tegemoetkoming. Met andere woorden: de huurder is een betaling verschuldigd doordat de verhuurder een woning ter beschikking stelt aan hem. Om aan deze betalingsverplichting te voldoen, ontvangt de huurder huursubsidie. Als er sprake is van een huurachterstand, mag de verhuurder dus beslag leggen op deze huursubsidie.