Franchisegever frustreert start franchisevestiging: aansprakelijk!

Een franchisenemer sloot in mei 2021 een overeenkomst met een franchisegever om een vestiging te starten binnen een bekende formule. Hiervoor betaalde hij € 16.995. Ook moest hij een geschikte locatie vinden en een opleiding volgen. Problemen ontstonden toen de franchisegever extra opleidingen eiste voor de bestuurder, terwijl diens broer de operationele taken uitvoerde. Hoewel de broer geen formele rol had, had de franchisegever eerder zaken met hem gedaan. De voorgestelde locatie werd afgekeurd en de franchisegever verloor het vertrouwen. Hoe oordeelde de rechtbank hierover?
De rechtbank oordeelde dat de franchisegever toerekenbaar tekortgeschoten is in de nakoming van de franchiseovereenkomst. Hoewel de franchisegever aanvullende opleidingseisen stelde aan de bestuurder, was dit op zichzelf geen tekortkoming. De broer van de bestuurder voldeed aan de eisen en kon als bedrijfsleider optreden, wat de overeenkomst toestond. Omdat het niet voldoen aan de opleidingseisen door de bestuurder niet als reden voor beëindiging werd genoemd, had dit geen rechtsgevolg. De franchisegever gaf later aan het vertrouwen op te zeggen vanwege marktomstandigheden. Dat gold volgens de rechtbank als een afwijzing van verdere nakoming en dus als een toerekenbare tekortkoming. Schadevergoeding is toegekend.
Uit de wet en rechtspraak volgt dat elke tekortkoming (van voldoende gewicht) de andere partij het recht geeft op een vergoeding van de schade die door de tekortkoming is geleden. Op grond van artikel 6:80, lid 1, sub b BW was de franchisegever in verzuim, omdat uit zijn brief bleek dat hij niet (meer) bereid was de franchiseovereenkomst voort te zetten.
Tip
Onderschat het belang niet van wederzijds vertrouwen en het vastleggen van duidelijke afspraken in franchiseovereenkomsten. Franchisegevers kunnen niet zomaar aanvullende eisen stellen of te snel eenzijdig het vertrouwen opzeggen zonder gevolgen. Voor franchisenemers onderstreept deze zaak dat het niet vanzelfsprekend is dat een schadevergoeding wordt toegekend. Ook al staat het vast dat de franchisegever de franchiseovereenkomst niet is nagekomen(!).
Heb je vragen of wil je meer weten over franchise of het correct nakomen van (franchise)overeenkomsten in het algemeen? Denise van Zijl is advocaat ondernemingsrecht en kan je hierbij van dienst zijn (d.vanzijl@fiscount.nl).

mr. drs. Denise van Zijl-van Hengel
samenwerkende advocaat ondernemingsrecht
038 303 4116vanzijl@keistadadvocaten.nl