Onderneming en Recht

Een opfrisser – waarde van de escrow-overeenkomst bij onderhandelingen

gepubliceerd op: 27 april 2025

Wanneer je met elkaar gaat onderhandelen over de aan- of verkoop van een bedrijf(sonderdeel), kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een escrow-overeenkomst. Dit wordt soms ook wel een depotovereenkomst genoemd. Wat je feitelijk doet, is dat je een neutrale derde partij inschakelt om een deel van de koopsom onder zich te houden. Uiteraard gebeurt dit op een kwaliteits- of derdenrekening, zodat het geld veilig staat. In de escrow-overeenkomst leg je onder meer het doel vast van de escrow, de voorwaarden waaronder het bedrag wordt vrijgegeven en de maximale duur van de escrow.

Vaak wordt een escrow-overeenkomst aangegaan omdat informatie tussen partijen moet worden uitgewisseld. Is de waarde van de informatie geverifieerd, dan valt het in bewaring gegeven bedrag vrij aan de verkoper. Je kunt als koper de escrow ook inzetten om je ervan te verzekeren dat de verkoper gedurende een bepaalde periode instaat voor eerder verstrekte garanties of aansprakelijkheden die zich gedurende een zekere periode openbaren. Door hiervoor een bedrag in de escrow te laten opnemen, ben je er als koper zeker van dat de verkoper niet met de aankoopsom naar een zonnig oord is vertrokken en jou met de schade achterlaat.

Een in escrow gegeven bedrag kan soms juist vanwege het verstrijken van een afgesproken periode vrijvallen. Bijvoorbeeld doordat de koper gedurende een zekere periode claims kan indienen bij de verkopende partij – maar dit niet gebeurt. Kortom, de escrow-overeenkomst biedt zekerheid rondom de afspraken die tussen partijen moeten worden nagekomen en voorkomt juridische discussies. Ook zorgt dit ervoor dat het in escrow gegeven bedrag buiten een eventueel faillissement van een van de partijen blijft.

Tip

Bestaat de wens om in onderhandelingen (wellicht) gebruik te maken van een escrow-overeenkomst? Leg dit dan ook zeker vast in de afspraken die partijen met elkaar maken. De escrow-overeenkomst die tussen partijen en een derde wordt gesloten zal namelijk een aanvullend document vormen op wat de koper en verkoper al in een eerder stadium met elkaar hebben afgestemd.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Mr. Natasja Rensen is advocaat bij Avanti Jure, dat samenwerkt met Fiscount. Zij adviseert over contract-, aansprakelijkheids- en huurrecht. 

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, adviseren wij om bij twijfel onze adviseurs te raadplegen voor een actueel en passend advies.