Mag je prijsstijgingen doorbelasten aan de klant?
We worden er allemaal regelmatig mee geconfronteerd: prijsstijgingen. Van wasverzachter tot een treinkaartje en van parkeren tot het abonnement op de sportschool; het wordt allemaal steeds weer iets duurder. Mag je de prijsstijgingen waar je als ondernemer mee wordt geconfronteerd, bijvoorbeeld je cloudoplossing waarvan de tarieven stijgen of de personeelskosten die alsmaar hoger komen te liggen, doorbelasten aan de klant? En als dit niet zonder meer kan, hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je niet op een faillissement afkoerst?
Allereerst raden we je aan om er je contract en de algemene voorwaarden nog eens bij te pakken. We gaan er namelijk van uit dat je een overeenkomst voor langere duur met je klant hebt gesloten. Is dat niet het geval? Dan kun je in ieder geval bij het sluiten van de nieuwe overeenkomst ook weer nieuwe prijzen doorvoeren. Heb je jouw algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing verklaard, dan is het belangrijk om na te gaan of hierin iets is opgenomen over eenzijdige prijswijzigingen. Staat hierover niets in je contract of algemene voorwaarden? Dan is nog niet gezegd dat je niets kunt wijzigen.
Gesprek aangaan
Heb je inderdaad niets geregeld, dan kun je allereerst het gesprek met je contractpartner aangaan. Als je een langdurige en veelal prettige relatie met elkaar hebt opgebouwd, dan kun je wellicht rekenen op begrip. Is dit niet het geval en dreig je kopje onder te gaan als je jouw prijzen niet wijzigt? Dan is een gang naar de rechter wegens onvoorziene omstandigheden mogelijk. De rechter kan worden gevraagd om de overeenkomst (gedeeltelijk) te wijzigen of om deze (gedeeltelijk) te ontbinden als van jou in alle redelijkheid niet kan worden gevergd dat je aan eerdere prijzen wordt gehouden.
Twijfel je of je jouw algemene voorwaarden juist van toepassing hebt verklaard? Ook daarmee weten we raad. Mr. Pascalle de Hoon is advocaat bij Avanti Jure, dat samenwerkt met Fiscount. Zij adviseert over huurrecht.