Belastingdienst krijgt meer grip op crypto’s
![Belastingdienst krijgt meer grip op crypto’s](https://www.fiscount.nl/content/uploads/2024/12/bitcoin-3-640x340.jpg)
Door de goedkeuring van de Europese DAC8-richtlijn, moeten lidstaten uiterlijk op 31 december 2025 de verplichte automatische uitwisseling van informatie over cryptovaluta opnemen in hun nationale wetgeving. In Nederland zal dit gebeuren in de Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen (WIB). Vanaf 2026 zijn aanbieders van cryptoactivadiensten verplicht om jaarlijks relevante informatie te verstrekken aan hun nationale belastingautoriteit, die deze gegevens deelt met andere lidstaten. Tot nu toe blijken maar weinig bezitters van cryptovaluta de waarde te hebben aangegeven bij hun jaarlijkse aangifte. De kans op ontdekking neemt dus toe.
De informatieverplichting heeft betrekking op personalia, waarde van de cryptoactiva per kalenderjaar en op overdrachten van cryptovaluta en wisseltransacties. Met deze informatie kan de Belastingdienst vijf jaar navorderen indien de cryptovaluta in het verleden niet zijn aangegeven. Die termijn kan tot twaalf jaar worden opgerekt indien deze bezittingen in het buitenland zijn opgekomen of gehouden.
Belastingplichtigen die in verzuim zijn, moeten nu overwegen om deze waarden alsnog vrijwillig aan te geven. Kiest een belastingplichtige voor een vrijwillige verbetering? Dan zal daarmee rekening worden gehouden bij het bepalen van de hoogte van de boete. Daarnaast bestaat de kans dat de Belastingdienst naar de herkomst van de cryptoactiva zal vragen. Wellicht zullen meer belastingplichtigen vanaf nu de cryptoactiva wel opnemen in hun aangifte. Dat kan best eens schrikken worden, gezien de hoge standen van de Bitcoin en andere cryptovaluta.
Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Raymond Terpstra, fiscalist internationaal.
![Raymond Terpstra Raymond Terpstra](https://www.fiscount.nl/content/uploads/2018/03/Raymond-Terpstra-2-002-150x150.jpg)