BTW

Woon-werkpand geen bedrijfsvermogen vof - dus geen privégebruik

Een man en een vrouw drijven samen een onderneming in een vof. Tussen 2006 en 2009 wordt een woning gebouwd op grond, die op naam staat van de man. Het pand is in gebruik bij de man en de vrouw. De vof gebruikt alleen het souterrain van het pand. Zij brengt alle btw op de bouwkosten in aftrek, maar activeert de woning niet. De vof meent dat zij ten onrechte btw heeft afgedragen over het privégebruik van de woning, omdat de woning niet tot haar bedrijfsvermogen behoort. Die stelling is juist, oordeelt Hof Arnhem-Leeuwarden. De vof kan niet als eigenaar over de woning beschikken. De afgedragen btw moet worden teruggegeven.

De firmanten beroepen zich namens de vof met succes op het Champignonkwekerij-arrest uit 2015. Zij stellen dat de woning – net als in dat arrest – niet tot het bedrijfsvermogen van de vof behoort en de vof destijds ten onrechte alle btw op de bouwkosten in aftrek heeft gebracht. Omdat daarmee niet is voldaan aan de voorwaarden van artikel 4, lid 2 Wet OB, kan er geen btw worden geheven over het privégebruik.

Het hof gaat hierin mee, omdat de vof niet als eigenaar over het pand kan beschikken. Dat volgens het Nederlandse civiele recht een vof nooit eigenaar van een onroerende zaak kan zijn, is hiervoor niet relevant.