Meer aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting

Alle medewerkers van een bedrijf of organisatie moeten veilig en gezond kunnen werken. Daarom is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) er. Hierin staat onder meer dat je als werkgever een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) moet uitvoeren. De RI&E brengt bekende onderwerpen in beeld, zoals fysieke belasting, persoonlijke beschermingsmiddelen en lawaai. Een onbekender onderdeel zijn de psychosociale arbeidsrisico’s; de psychosociale arbeidsbelasting genoemd. Hieronder vallen te hoge werkdruk, seksuele intimidatie, pesten, discriminatie en agressie en geweld. Deze factoren kunnen verzuim, uitval en lagere productiviteit van medewerkers veroorzaken.
Deze kenmerkende factoren van psychosociale arbeidsbelasting komen in alle organisaties en functies en ook op alle opleidingsniveaus voor. Als werkgever kun je maatregelen nemen tegen psychosociale arbeidsbelasting. Een aantal voorbeelden:
- Stel een gedragscode inzake (on)gewenste omgangsvormen op.
- Stel een vertrouwenspersoon aan.
- Doe onderzoek naar de oorzaken van werkdruk binnen je bedrijf.
- Geef voorlichting aan je medewerkers over psychosociale arbeidsbelasting (zoals te hoge werkdruk) en de mogelijke consequenties daarvan.
De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende jaren de RI&E en het onderdeel psychosociale arbeidsbelasting serieus controleren tijdens haar inspecties.
Tip
Wil je je hier als werkgever extra in verdiepen? Dan kun je bijvoorbeeld een zelfinspectie laten uitvoeren, waar een rapport en actiepunten uit voortkomen (zie Werkdruk en ongewenst gedrag | Zelfinspectie door de Nederlandse Arbeidsinspectie).