Afstorting dga-pensioen in opbouwfase praktisch onmogelijk
Bij pensioen in eigen beheer komt het voor dat er is afgesproken dat bij echtscheiding het vereveningsdeel van de ex-partner afgestort moet worden. Dat is in jurisprudentie ook de standaard geworden. Nu was het al sinds enkele jaren niet meer mogelijk om pensioenaanspraken in euro’s (met garantie dus) te verzekeren, met een ingangsdatum in de toekomst. Producten van zuiver uitgestelde pensioenen bestaan bij verzekeraars niet meer, mede omdat niemand uit vrije wil zo’n pensioenverzekering afsluit als de marktrente zo laag is. Dat is gewoon veel te duur.
Tot voor kort kon je nog bij verzekeraar Scildon terecht voor afstorting van de koopsom van de conversierechten van de ex-partner in een pensioenverzekering met een beleggingskapitaal. Die route is al lastig. Je moet hierbij namelijk bij de hoogte van de afstortingskoopsom inschatten welk rendement er in de gekozen beleggingsmix in de toekomst behaald wordt om de pensioenaanspraak vanaf pensioendatum te kunnen bereiken. Dat mag niet te veel zijn, maar ook niet te weinig. Werkgevers/dga’s zouden dit daarom altijd vooraf moeten afstemmen met de Belastingdienst, omdat een te hoge koopsom leidt tot te hoge – fiscaal onzuivere – vereveningsrechten. Veel dga-pensioentoezeggingen waren destijds immers fiscaal maximaal, dus daarmee is ook het daarvan afgeleide conversiepensioen fiscaal maximaal.
Inmiddels biedt Scildon ook geen beleggingsverzekeringen meer voor deze situaties. Voor een nog niet ingegaan pensioen zijn er dus geen aanbieders meer. Uitsluitend het afstorten naar een eigen pensioenlichaam van de partner behoort nog tot de mogelijkheden.