Onderneming en Recht

Ken de haken en ogen bij een ingebrekestelling

Wanneer iemand zijn afspraken uit een overeenkomst niet nakomt, kan het een goed idee zijn om een ingebrekestelling te sturen. In deze ingebrekestelling geef je de betreffende persoon nog één laatste kans om de afspraken na te komen. Indien hij dit niet doet, is hij in verzuim. Een ingebrekestelling moet wel aan een aantal vereisten voldoen. Zo moet er een redelijke termijn voor nakoming in staan. Ook moeten de concrete gevolgen van niet-nakoming daarin volstrekt duidelijk zijn. In een recente uitspraak heeft Rechtbank Gelderland geoordeeld dat een ingebrekestelling onder de gegeven omstandigheden niet geldig was.

De rechtbank deed uitspraak in een zaak waarbij een opdrachtgever een ingebrekestelling heeft gestuurd aan een aannemer. De betreffende aannemer had werkzaamheden uitgevoerd, die naar mening van de opdrachtgever niet voldeden aan de kwaliteit die hij mocht verwachten. De opdrachtgever heeft de gebreken op een rijtje gezet en de aannemer schriftelijk verzocht om vóór een bepaalde datum met een herstelplan te komen. Dit heeft de aannemer nagelaten.

De rechtbank oordeelt dat er geen verzuim was ingetreden. In de ingebrekestelling werd de aannemer gesommeerd om tot een herstelplan te komen. Dit is geen verplichting die voortvloeit uit de overeenkomst. De overeenkomst is derhalve niet rechtsgeldig ontbonden. Dit was anders geweest indien en voor zover de opdrachtgever een redelijke termijn in de ingebrekestelling had vermeld, waarbinnen de aannemer het werk deugdelijk moest opleveren.

 Tip
Ben je van plan om een ingebrekestelling te versturen? Laat deze altijd checken door een jurist!