Onderneming en Recht

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: bewuste volmachtsoverschrijding

Voor bepaalde beroepen (denk aan accountants, advocaten, notarissen) is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Hierdoor ben je verzekerd tegen een mogelijke beroepsfout. In een recente uitspraak deed de verzekeraar echter een beroep op een uitsluitingsclausule: er zou sprake zijn van een bewuste volmachtsoverschrijding. In deze zaak heeft de eisende partij een samenwerkingsovereenkomst met een verzekeraar. De eisende partij heeft een offerte opgemaakt, waarvoor goedkeuring van de verzekeraar vereist was. Deze goedkeuring is gegeven, onder voorbehoud van een technische keuring. Door een administratieve fout is deze keuring alleen nooit uitgevoerd. Hoe ging dit verder?

Een medewerker heeft vervolgens na een schademelding alsnog een polis afgegeven met terugwerkende kracht. De verzekeraar heeft de eisende partij aansprakelijk gesteld voor de door haar geleden schade. De verzekeraar van de eiser weigert deze schade te dekken, omdat het gaat om een bewuste volmachtsoverschrijding.

De rechtbank oordeelt dat de verzekeraar zelf mag bepalen met wie en onder welke voorwaarden zij een overeenkomst aangaat, en dat zij terecht een beroep doet op de afgesproken uitsluitingsclausule. Uit de tekst van de aansprakelijkheidsstelling volgt immers dat de eiser wordt verweten de volmacht te hebben overschreden. Nu de medewerker een polis heeft afgegeven terwijl ze wist dat er niet aan de voorwaarde van de volmacht was voldaan, betreft het een bewuste volmachtsoverschrijding. De verzekeraar doet een terecht beroep op de uitsluitingsclausule.