Wat mag je verwachten van een Mutual Agreement Procedure?
Om te voorkomen dat in grensoverschrijdende situaties dubbele belastingheffing optreedt, sluiten landen veelal belastingverdragen waarin zij de bevoegdheid om te heffen verdelen. Ondanks deze afspraken ontstaat er soms toch een dubbele heffing. Dat kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer beide landen menen dat een belastingplichtige fiscaal inwoner van hun land is. Het wereldinkomen van de belastingplichtige wordt dan in beide landen in de heffing betrokken. In belastingverdragen is een zogenoemde Mutual Agreement Procedure (MAP) opgenomen. Wat houdt deze MAP in?
Een Mutual Agreement Procedure is een onderlinge overlegprocedure waarbij de betrokken landen zich inspannen om tot een gezamenlijke oplossing te komen. De belastingplichtige kan het verzoek om een onderlinge overlegprocedure op te starten indienen, zodra hij een redelijk vermoeden heeft dat hij te maken krijgt met belastingheffing die niet in overeenstemming is met een belastingverdrag waarbij Nederland partij is. Het is in principe dus al mogelijk om een verzoek in te dienen voordat er een aanslag is opgelegd. Het bilaterale overleg zal echter pas worden gestart vanaf het moment dat de aanslag onherroepelijk is komen vast te staan, of – ingeval het een verzoek tot een vervroegde onderlinge overlegprocedure betreft – de definitieve aanslag is opgelegd.
Geen overeenstemming: arbitrage
In alle gevallen is het streven om de onderlinge overlegprocedures binnen twee jaar af te ronden. Staan de aanslagen in Nederland al onherroepelijk vast, dan zal aanpassing van de aanslag aan Nederlandse zijde voor zover nodig geschieden door een ambtshalve vermindering van de aanslag. In bepaalde situaties kan automatisch uitstel van betaling worden verleend voor het deel van de verschuldigde belasting dat verband houdt met de overlegprocedure. Daarnaast is wettelijk de mogelijkheid geopend om heffings- en invorderingsrente onderdeel te laten zijn van een compromis in een overlegprocedure. Als de bevoegde autoriteiten na 3 jaar nog niet tot een oplossing zijn gekomen, kan het geschil worden voorgedragen voor arbitrage. Waar de onderlinge overlegprocedure uitgaat van een inspanningsprocedure (zij hoeven dus niet tot een oordeel te komen als zij het oneens zijn), gaat arbitrage uit van een resultaatverplichting.
Tip
Tijdens de onderling overlegprocedure kan de rentelast hoog oplopen. De mogelijkheid bestaat in een dergelijke situatie om afspraken met de fiscus te maken over de hoogte van de rente.
Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Raymond Terpstra, fiscalist internationaal, via r.terpstra@fiscount.nl of (038) 30 34 103.