E-commerceverkopen in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit – kun je het nog volgen?
Na de Brexit is er geen vrij verkeer van goederen meer tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk (VK). Nu het VK geen deel meer uitmaakt van de Europese interne markt, gelden er nieuwe btw-regels, administratieve procedures en douaneformaliteiten. Bij handel met het VK geldt hierdoor dat de btw-wetgeving voor een land buiten de EU van toepassing is. Bij export betaal je geen Nederlandse btw en zet je 0% btw op de factuur. Maar hier houden de verplichtingen voor de verkoper niet op, ondanks het feit dat dit in de praktijk vaak wel gedacht wordt.
Zo geldt bij B2C-verkopen dat de verkoper vaak verplicht is om zich in het VK te registreren voor de btw (VAT) en zorg te dragen voor afdracht van de Britse VAT. Wanneer is er wel of geen verplichte afdracht van Britse VAT?
E-commerceregels na de Brexit
Het VK introduceerde direct na de Brexit nieuwe btw-regels voor e-commerce. De e-commerceregeling voor de omzetbelasting in het VK kan tot gevolg hebben dat je je als Nederlandse verkoper moet registreren voor de Britse VAT. Wanneer dit geldt, hangt af van de waarde van de goederen die verkocht worden aan Engelse particulieren (geen btw-ondernemers). Er zijn twee situaties:
- Bij goederenleveringen met een intrinsieke waarde van minder dan £ 135 is registratie als VAT-ondernemer in het Verenigd Koninkrijk verplicht.
- Bij goederenleveringen met een intrinsieke waarde van meer dan £ 135 is registratie als VAT-ondernemer in het Verenigd Koninkrijk niet noodzakelijk, maar wel mogelijk.
Tip
Registratie is in het geval van goederen met een relatief hoge waarde (meer dan £ 135) weliswaar niet verplicht, maar kan uit commercieel oogpunt toch aantrekkelijk zijn.
Let op
Naast de verplichting tot registratie voor de Britse VAT zijn er nog tal van aandachtspunten waar rekening mee gehouden dient te worden, onder andere:
- vraag een Brits EORI-nummer aan;
- maak correcte handelsfacturen;
- vergeet diverse aandachtspunten rondom de retouren niet.
Heb je vragen en/of hulp nodig bij het ‘in control’ krijgen van internationale btw-problematiek of heb je – of heeft je cliënt – een registratie in het buitenland nodig? Neem dan contact op met Pieter Zwartkruis via p.zwartkruis@fiscount.nl of via (038) 45 61 900.