Bronbelasting sinds 2024 ook voor dividenden
Sinds 1 januari 2021 kennen we in Nederland een bronbelasting op bepaalde rente- en royaltybetalingen. Het tarief is gelijk aan het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting (in 2024: 25,8%). Deze regeling is met ingang van 2024 ook van toepassing op betaalde dividenden aan een lichaam dat binnen concernverband ligt in een laagbelastend (minder dan 9% winstbelasting) of non-coöperatief land. Daarnaast is bronbelasting verschuldigd wanneer er sprake is van een kunstmatige constructie, met als hoofddoel (of als een van de hoofddoelen) om de heffing van belasting bij een ander te ontgaan.
Er geldt een samenloopregeling met de dividendbelasting. Heb je in de loop van het jaar dividend uitgekeerd en daar 15% dividendbelasting op ingehouden en afgedragen? Dan kan dat worden verrekend met de af te dragen 25,8% bronbelasting. Voor de bronbelasting moet aangifte worden gedaan binnen een maand na afloop van het kalenderjaar. Ook als je boekjaar niet gelijkloopt met het kalenderjaar. Bij die aangifte wordt dus de resterende ingehouden 10,8% afgedragen.
Het kan ook zijn dat in een belastingverdrag met het laagbelastende land is afgesproken dat er een lager tarief geldt of een vrijstelling van bronheffing. In dat geval kun je een verzoek indienen bij de Belastingdienst in Arnhem om dat lagere tarief te mogen toepassen of geen belasting te hoeven inhouden. Bij de toepassing van dat lagere tarief verwijs je naar de bijgesloten vergunning van de Belastingdienst. Als de uitkering volledig vrij is van bronheffing, dan geef je dat aan in het formulier ‘Opgaaf bronbelasting vrijgestelde uitkeringen renten, royalty’s en dividenden’.
Tip
Als je twijfelt of de inhouding van bronbelasting van toepassing is, kunnen wij uiteraard met je meekijken.
Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Raymond Terpstra, fiscalist internationaal, via r.terpstra@fiscount.nl of (038) 30 34 103.