ICT en competentiemanagement

Gesprekstechnieken voor leidinggevenden (5): het gesprek aangaan met een teleurgestelde medewerker

Als je het gesprek aangaat met een medewerker die teleurgesteld is, is het verkennen van die teleurstelling je belangrijkste opdracht. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de context te bespreken. Waar komt het vandaan? Wat is de aanleiding? Wat is/was de verwachting? Is/was die reëel? Etc. Er is immers altijd een context. Help de medewerker om de antwoorden op deze vragen te structureren en te ordenen. Laat de medewerker vervolgens zelf betekenis geven aan zijn teleurstelling. Als dat niet lukt, gaat de teleurstelling immers stollen. Er zijn een aantal dingen die je als leidinggevende beter niet kunt doen. De klassieke valkuilen van een leidinggevende.

Ga niet zitten invullen, oplossen, redden of vertellen wat de ander (niet) ‘moet’ doen.

Tijd doet niets als de medewerker zelf niets doet. Hij of zij zal uiteindelijk door de teleurstelling, pijn en/of verdriet heen moeten werken, maar… de medewerker bepaalt zelf het tempo. Ga niet lopen duwen of pushen. Hij of zij gaat dan mogelijk ‘ondergronds’. Kortom, nodig hem of haar uit om stappen te zetten. Stimuleer, faciliteer, steun,  maar duw niet.

De grootste valkuil in dit proces is echter dat de leidinggevende te snel wil. Klap erop. Afsluiten. Vlug de bocht afsnijden. Waarom? Dan kom je al die lastige emoties niet tegen. Lijkt het net alsof ze er niet zijn.

 

Tip         

Ga de emoties van teleurstelling, verdriet, boosheid etc. aan. Dat levert je meer op dan de bocht afsnijden.