Formeel Recht

Voor 26 februari suppletieaangifte btw indienen voorkomt boete en belastingrente!

De termijn waarbinnen suppletieaangifte btw gedaan moet worden, is vanaf 1 januari 2025 gewijzigd. Vanwege het grote belang voor de voorkoming van boetes en belastingrente, wijzen wij je er in deze Fiscasus (zie ook Fiscasus btw 2501) nogmaals op. Als je de jaarrekening opmaakt voor je cliënt en het blijkt dat niet alle verschuldigde omzetbelasting is afgedragen, vermeld je deze post als schuld op de balans. Het is dan wettelijk verplicht om een suppletieaangifte omzetbelasting in te dienen. Wordt die suppletieaangifte te laat ingediend? Dan kan er een vergrijpboete worden opgelegd tot maximaal 100% van de te weinig betaalde belasting (artikel 10a AWR).

In artikel 15 van het Uitvoeringsbesluit Omzetbelasting 1968 is geregeld wat daarbij onder ‘te laat’ wordt verstaan. Daar stond tot 1 januari 2025 dat de suppletieaangifte moest worden gedaan voordat de belastingplichtige wist of redelijkerwijs kon vermoeden dat de schuld bij de inspecteur bekend was of zou worden. Ook stond daar dat de suppletie ‘zo spoedig mogelijk’ moest worden gedaan, maar die omschrijving is niet heel erg duidelijk. Om die onduidelijkheid weg te nemen, moet vanaf 1 januari 2025 de suppletieaangifte nog steeds wel worden gedaan voordat er een vermoeden is dat de inspecteur op de hoogte is van de schuld. Maar je moet de suppletieaangifte sindsdien in elk geval indienen binnen acht weken nadat de fout is ontdekt.
Ondernemers die eind vorig jaar al een fout hebben ontdekt, moeten dus uiterlijk op 26 februari 2025 de suppletieaangifte hebben ingediend om een boete te voorkomen. De regel dat je belastingrente (6,5% in 2025) over de te betalen suppletie 2024 voorkomt door de suppletieaangifte vóór 1 april 2025 in te dienen is niet gewijzigd – en dus nog steeds van toepassing.

Tip
Correcties van bedragen plus of min tot € 1.000 mogen worden verwerkt in de eerstvolgende btw-aangifte. Hiervoor hoef je dus geen suppletieaangifte te doen.