Niet voldoen aan grotendeelscriterium dan geen zelfstandigenaftrek
Een man geeft vanuit zijn eenmanszaak reanimatiecursussen en -trainingen. In 2019 besteedt hij hieraan 1.398 uren en behaalt hij een omzet van € 56.429. Daarnaast werkt hij dat jaar 1.544 uren in dienstverband bij een ziekenhuis. De man claimt in zijn IB-aangifte 2019 de zelfstandigenaftrek. De inspecteur weigert de aftrek, omdat de man niet aan het urencriterium voldoet. Terecht, oordeelt Rechtbank Zeeland-West-Brabant. De man voldoet niet aan de cumulatieve eisen voor toepassing van de zelfstandigenaftrek. Hij heeft weliswaar 1.225 uren aan zijn onderneming besteed, maar hij voldoet niet aan het grotendeelscriterium.
Tip
Het is van groot belang dat de ondernemer in een urenstaat vastlegt waaraan de werktijd voor de onderneming is besteed. Het is verstandig om dit zo spoedig mogelijk te doen nadat de werkzaamheden zijn verricht. Het achteraf opstellen wordt regelmatig afgeschoten, omdat de informatie niet gedetailleerd genoeg is. Een ondernemer voldoet aan het urencriterium voor de toepassing van de zelfstandigenaftrek als hij/zij:
- minimaal 1.225 uren voor zijn/haar onderneming heeft gewerkt; én
- voldoet aan het grotendeelscriterium.
Dit grotendeelscriterium kan met name roet in het eten gooien bij parttime ondernemerschap naast een dienstbetrekking. Wijs je klant hierop in voorkomende gevallen. Reistijd en aan acquisitie bestede tijd vallen ook onder werkzaamheden die (in)direct gericht zijn op de zakelijke belangen van de onderneming van je klant. Hetzelfde geldt voor de zakelijk verrichte activiteiten die niet direct toerekenbaar zijn aan opdrachten, zoals het beheren van de website en het verzorgen van de administratie. Attendeer je klant (ook) hierop.