Fiscaal

Correctie onderhanden werk terecht

Een man exploiteert in firmaverband een administratie- en adviesbureau. Op de firmabalans staat eind 2012 een post onderhanden werk geactiveerd. Dit betreffen geschreven, maar nog niet gedeclareerde uren voor verricht werk. De inspecteur heeft het onderhanden werk terecht naar boven gecorrigeerd, oordeelt Hof Arnhem-Leeuwarden. Er is geen sprake van diensten die tegen een uurtarief worden verricht, waarbij er geen onzekerheid bestaat dat deze uiterlijk na afronding van de werkzaamheden aan de opdrachtgever in rekening worden gebracht. In dat geval schrijft artikel 3.29b Wet IB 2001 voor dat voortschrijdend winst moet worden genomen.

De werkzaamheden van het administratie- en adviesbureau bestaan voornamelijk uit het jaarlijks samenstellen van jaarrekeningen en het doen van fiscale aangiften. Ook het advieswerk dat daarmee samenhangt, komt jaarlijks terug. De vergoeding voor deze werkzaamheden is een vaste prijs per uur, zonder dat vaststaat wie het werk gaat uitvoeren (variërend van een ervaren medewerker tot een junior).

Hofuitspraak
Volgens het hof is er hierdoor geen vast uurtarief overeengekomen. Daarnaast worden de gewerkte uren vergeleken met die uit voorgaande jaren. Bij excessief meer uren worden deze uit commerciële overwegingen afgeboekt en niet in rekening gebracht aan de opdrachtgever. Het hof concludeert hieruit dat er geen sprake is van diensten die worden verricht tegen een uurtarief, waarbij geen onzekerheid bestaat dat deze uiterlijk na afronding van de werkzaamheden in rekening worden gebracht aan de opdrachtgever.

Bewijslast
Het is aan de man om aannemelijk te maken hoeveel uren er niet worden gedeclareerd aan de opdrachtgever. De man is hierin op geen enkele wijze geslaagd. Ook heeft hij niet op grond van ervaringscijfers op basis van gemiddelde afboekingen op het onderhanden werk in voorgaande jaren, inzicht gegeven in de mate waarin geschreven uren niet volledig worden gedeclareerd.