Fiscaal

Bezwaar en beroep ontvankelijk door ontvangststempels bij persoonlijke afgifte

Een bv geeft in december 2014 per brief een adreswijziging door aan de Belastingdienst Prinsenhof Den Haag. De brief wordt persoonlijk afgegeven en er wordt bij afgifte een ontvangststempel op geplaatst. De brief staat echter niet in de systemen van de Belastingdienst. Daardoor worden enkele navorderingsaanslagen in eerste instantie naar het verkeerde postadres gestuurd. De bv stelt dat zij de aanslagen nooit heeft ontvangen en dat zij pas bezwaar heeft kunnen maken zodra haar dit bekend werd. De bezwaarschriften zijn onder deze omstandigheden ten onrechte niet ontvankelijk verklaard, oordeelt Rechtbank Noord-Nederland.

Volgens de rechtbank heeft de bv met de persoonlijke afgifte van de brief op voldoende duidelijke wijze de adreswijziging doorgegeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft de navorderingsaanslagen desondanks naar een ander adres gestuurd en heeft deze dus niet op de juiste manier bekendgemaakt.

Stempel voor ontvangst bewijst ook tijdig ingediend beroepschrift

Ook het pro forma ingediende beroepschrift tegen de navorderingsaanslagen was ontvankelijk. De bv had namelijk op 19 september 2018 haar pro forma beroepschrift persoonlijk laten afgeven bij het Paleis van Justitie in Den Haag. Hierbij werden twee stempels voor ontvangst geplaatst, waarvan een kopie werd meegegeven. Rechtbank Den Haag had het beroepschrift vervolgens op 7 maart 2019 doorgestuurd naar de juiste rechtbank, namelijk Rechtbank Noord-Nederland. Ook in dit geval oordeelt de rechtbank dat het beroepschrift tijdig is ingediend en – dus ontvankelijk is. De stempels voor ontvangst bij afgifte van het pro forma beroepschrift maken dit voldoende aannemelijk.

Tip

Bij twijfel over het tijdig indienen van een bezwaar- of beroepschrift kan het zinvol zijn om het bezwaar- of beroepschrift persoonlijk af te geven bij de Belastingdienst of de rechtbank, waarbij een stempel voor ontvangst wordt gezet. Daarmee heb je immers een sterk bewijsstuk in handen dat je het bezwaar of beroep op tijd hebt ingediend.