Estate- en Financiële Planning

Sluit een compagnonsverzekering af in privé!

Twee broers zijn samen in zaken en hebben een mooie onderneming opgebouwd. Zij hebben ook ieder een gezin en voor het geval hen iets gebeurt, hebben ze afgesproken dat de ander dan zijn erfgenamen zal uitkopen voor een faire prijs. Omdat de zaken grotere vormen aannemen, sluiten zij daarvoor wederzijds een overlijdensrisicoverzekering af op elkaars leven. Ieder doet dat voor een bedrag van € 1.000.000. Dat vergt best een forse premie, dus laten zij deze verzekering afsluiten door hun persoonlijke holding. Wat gaat er dan mis?

Alles gaat dan mis. Op zich is het begrijpelijk om de polis af te laten sluiten door de persoonlijke holding. Die heeft dan het geld nodig om te zijner tijd de aandelen te kunnen kopen van de andere holdingvennootschap. Tegelijkertijd komt de premie dan ook in aftrek op de winst. Maar door de holding verzekeringnemer én begunstigde te maken, wordt de uitkering (als die komt) zó zwaar belast, dat er niet zoveel van over blijft. Hoe komt dat dan? Uiteraard wordt 25,8% vennootschapsbelasting geheven over de uitkering. De resterende 74,2% verhoogt de waarde van de aandelen van de holding die de uitkering ontvangt. Op termijn is dan inkomstenbelasting in box 2 verschuldigd over deze waardestijging. Calculeren we deze heffing op 31% van 74,2%, dan resteert er van de uitkering nog 51,2% ‒ iets meer dan de helft. Dan komt ook nog de inspecteur erfbelasting voorbij.

Belaste waardestijging aandelen
In artikel 13a Successiewet is een fictie opgenomen die ziet op waardestijging van aandelen, als deze wordt veroorzaakt door het overlijden van iemand binnen een bepaalde kring van relaties. Bij broers, zussen, neven en nichten is dat het geval. De waardestijging van de aandelen wordt dan belast met maximaal 40% erfbelasting. Daarbij wordt voor de waardestijging slechts gerekend met 6,25% aan latent verschuldigde inkomstenbelasting. Zodoende wordt niet de resterende 51,2% belast, maar circa 70% en wel marginaal tegen 40% erfbelasting.

Alle belastingen opgeteld en afgetrokken resteert er in het voorbeeld netto rond de 25% van de bruto-uitkering. Zou het níet gaan om familie, dan resteert er circa 51%. Maar ook dan wordt dus bijna de helft van de uitkering wegbelast.

Tip
Overweegt je cliënt een compagnonsverzekering vanuit een bv? Wijs hem of haar dan op de zeer aanzienlijke belastingheffing die zich bij uitkering voordoet. Die is extreem, als de compagnons directe familie van elkaar zijn. Afsluiten in privé is dan veel beter.