Estate- en Financiële Planning

Inkomstenbelastingschuld in onverdeelde boedel wel of niet in box 3?

Bij overlijden van de langstlevende komt een eventuele inkomstenbelastingschuld in de onverdeelde boedel terecht. Als de nalatenschap niet voor het einde van het overlijdensjaar is verdeeld, moeten de erfgenamen in hun eigen aangifte een aandeel in die onverdeelde boedel aangeven. Als zo’n aandeel in die onverdeelde boedel wordt opgenomen, gebeurt dat in de praktijk meestal als een economische eenheid en zonder correcties (bijvoorbeeld voor de inkomstenbelastingschuld). Maar is dat wel correct? Hoe kijkt de Belastingdienst hiernaar?

De Belastingdienst meent dat dit niet correct is. De onverdeelde boedel moet niet worden gezien als economische eenheid. Het gevolg hiervan is dat je elk afzonderlijk onderdeel uit de nalatenschap apart in je eigen aangifte inkomstenbelasting moet opnemen en ook in de afzonderlijke rubrieken (aandeel in bank- en spaartegoeden bij bank- en spaartegoeden, aandeel in beleggingen bij aandelen en obligaties, aandeel schulden bij schulden). Niet heel praktisch allemaal.

 Inkomstenbelastingschuld

Ook zal moeten worden bekeken of de inkomstenbelastingschuld de box-3-rendementsgrondslag verlaagt. De erfgenamen worden voor de betaling van de inkomstenbelastingschuld beschouwd als belastingschuldige. Aangezien sprake blijft van een verplichting die voortvloeit uit de inkomstenbelasting waarop de Algemene wet inzake rijksbelastingen van toepassing is, kwalificeert de inkomstenbelastingschuld als een schuld die de rendementsgrondslag (bij de erfgenamen) niet vermindert. De consequentie hiervan is dat het aandeel in de inkomstenbelastingschuld niet opgenomen mag worden.

Tip

Heb je klanten die een aandeel hebben in een onverdeelde boedel? Ga dan na of er inkomstenbelastingschulden in die boedel zitten.