BTW

Start nieuwe btw-regels e-commerce – aanmelden voor OSS-regeling

Op 1 juli 2021 treden de nieuwe btw-regels voor grensoverschrijdende internetverkopen van goederen en diensten (e-commerce) in werking. Daartoe is op 6 juni jl. het Koninklijk Besluit in het Staatsblad geplaatst. De regels gelden voor internetverkopen aan particulieren en niet-ondernemers. Om registratie en btw-aangifte doen in andere EU-lidstaten te voorkomen, kunnen ondernemers zich laten registreren voor het nieuwe éénloketsysteem: het One Stop Shop (OSS)-loket. Zij kunnen dan de buitenlandse btw over de afstandsverkopen in de eigen lidstaat (lees: de Belastingdienst in Nederland) voldoen.

 

Uitzondering

De nieuwe btw-regels voor e-commerce gelden voor goederen en diensten aan consumenten of niet-ondernemers in een andere EU-lidstaat. Deze leveringen en diensten worden vanaf 1 juli 2021 belast in het land van bestemming. De nieuwe btw-regels voor e-commerce gelden niet voor ondernemers die alleen in Nederland (of in één andere EU-lidstaat) gevestigd zijn met een totale grensoverschrijdende jaaromzet van minder dan € 10.000. Deze categorie ondernemers blijft voor de afstandsverkopen btw-plichtig in Nederland (de eigen lidstaat).

Tip

Breng de wijzigingen voor je klanten in kaart en zorg ervoor dat zij de nieuwe (complexe) btw-regels voor e-commerce tijdig in hun administratie, op hun website en facturen hebben verwerkt. Wil je jouw klanten nog informeren over de nieuwe btw-regels voor e-commerce? Bestel dan het FiscContact ‘De nieuwe btw-regels voor e-commerce.