BTW

Antwoorden op Kamervragen over btw-verhoging logies

Het is nog onduidelijk wat de effecten zullen zijn van de btw-verhoging op logies. Dit blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Idsinga op Kamervragen hierover. Hij geeft aan dat de raming van de verwachte inkomsten uit de btw-verhoging op logies is gebaseerd op de omzet uit overnachtingen. Daarbij is rekening gehouden met zakelijke reizigers die de btw kunnen terugvragen en met het feit dat het btw-tarief voor aanvullende diensten niet wijzigt. De btw-verhoging geldt niet alleen voor hotels en pensions maar ook voor vakantieparken en kortdurend verblijf. De verhoging kan leiden tot daling van de omzet en winstgevendheid, maar dat is volgens Idsinga moeilijk vast te stellen.

Er heeft geen uitvoeringstoets plaatsgevonden bij deze maatregel en de staatssecretaris geeft aan dat die er ook niet gaat komen. Wel zullen de effecten kort na de invoering en op langere termijn (2028) worden gemonitord. Ook zal er geen grenstoets worden uitgevoerd om te meten of de maatregel leidt tot uitwijkgedrag naar het buitenland. De Nederlandse toeristische markt blijft volgens de staatssecretaris aantrekkelijk voor toeristen, ook bij een ander prijsniveau.

Geen apart wetsvoorstel
De Eerste Kamer nam een motie aan om de voorgenomen btw-verhoging voor onder meer cultuur, sport, boeken en logies op te nemen in een apart wetsvoorstel. Minister Heinen en staatssecretaris Idsinga hebben inmiddels in een brief aan de Eerste Kamer aangegeven die motie niet te zullen uitvoeren. De btw-verhoging dient als financiering van andere maatregelen die in het Belastingplan 2025 zijn opgenomen. Bij het onderbrengen van de btw-verhoging in een apart wetsvoorstel zou die dekking weleens kunnen wegvallen.