Arbeid en Recht

Wat doen slapende dienstverbanden met de loonwaarde van vakantiedagen?

Het probleem van het steeds groter wordende aantal slapende dienstverbanden is fors afgenomen sinds de introductie van de Compensatie Transitievergoeding in 2020. Desondanks bestaan ze nog. De werkgever moet tenslotte een bedrag voorfinancieren en dat kan soms fors in de papieren lopen.
Waar weinig rekening mee wordt gehouden, is dat een slapend dienstverband voor onverwacht hoge kosten kan zorgen. Het gaat hier over slapende dienstverbanden waarin de medewerkers geen arbeid verrichten vanwege een IVA-uitkering, óf een 80-100% WGA-uitkering, óf omdat de werkgever geen passende arbeid voor hen heeft. De werkgever betaalt geen loon meer.

Ook degene die een slapend dienstverband heeft, kan zijn of haar recht op vakantie aanvragen en opnemen. De verwarring komt hier voort uit het feit dat sommigen – ook juristen – ervan uitgaan dat de vakantiedagen bij ziekte worden uitbetaald tegen de hoogte van het loon dat je op dat moment ontvangt. Als je nu doorredeneert vanuit het (oude) adagium ‘geen arbeid, geen loon’, geldt dan dat de waarde van de vakantiedagen bij opname nihil is?

Voorbeeld

Stel, een slapende 80-100% WGA’er ontvangt geen loon, omdat hij geen arbeidsvermogen heeft. Bovendien behoudt hij zijn eerder opgebouwde vakantiedagen tijdens de wachttijd, omdat hij vanwege volledige arbeidsongeschiktheid niet in staat was om vakantie op te nemen. Zijn wettelijke vakantiedagen zijn dus niet vervallen per 1 juli na het jaar waarin de dagen zijn opgebouwd. Dan is het des te wranger, als je bedenkt dat dit alles nog maar € 0,00 waard zou zijn.

Europese regelgeving biedt hier de oplossing: het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft meermalen gesteld dat de zieke werknemer in het geval van het opnemen van vakantiedagen recht heeft op het loon dat hij/zij zou krijgen als hij/zij (nog) zou werken. De zieke medewerker dient gelijk te worden gesteld aan de medewerkers die in die periode daadwerkelijk hebben gewerkt. Als deze (zieke) werknemer gewoon zou hebben gewerkt, zou hij dus recht hebben op zijn gewone, volledige salaris (100%). Dat is gelijk aan het vakantieloon waar hij nu ook recht op heeft, ondanks het feit dat het een slapend dienstverband is. Dat is een mooie uitkomst voor zieke medewerkers, maar een onverwachte, kostbare uitgave voor werkgevers(!).

Heb je hulp nodig bij het bepalen of een casus hiervoor geschikt is en het ondersteunen van het proces bij het UWV? Neem dan contact op met mr. Joyce B.E. Paashuis mail j.paashuis@fiscount.nl of via 038 – 45 61 900.