Ontslag zwangere werkneemster in proeftijd discriminatie?
Na ondertekening van haar arbeidsovereenkomst meldt een junior belastingadviseur aan haar werkgever dat zij zwanger is. Op de eerste werkdag valt zij uit en keert na 1 week terug op haar werk. Drie dagen later wordt zij ontslagen in de proeftijd. Volgens de werkneemster is hier sprake van discriminatie en op grond hiervan eist zij onder andere een forse billijke vergoeding. Het verbod op discriminatie verbiedt werkgevers om onderscheid te maken op grond van persoonlijke kenmerken. Maar is hier wel sprake van een ongerechtvaardigd onderscheid? Hoe oordeelt de rechtbank?
Volgens de rechtbank betreft het hier geen discriminatie. De werkneemster slaagt er niet in om het tegendeel te bewijzen. De werkgever kan aantonen dat er vooraf al twijfels bestonden over de geschiktheid van de werkneemster (extra sollicitatieronde). Nadat de werkgever op de hoogte was gebracht van de zwangerschap, heeft zij de werkneemster een aangepaste arbeidsovereenkomst aangeboden met een gewijzigd aantal werkuren. Ook is er een inwerkprogramma voor de werkneemster opgesteld.
Met de feestdagen voor de deur moest de werkgever een beslissing nemen. Daarnaast bleek ook uit verklaringen van medewerkers dat de werkhouding van de werkneemster te wensen overliet. Het ontslag is gerechtvaardigd en levert geen verboden onderscheid op (7:646 BW). Een zwangere werknemer heeft overigens geen spreekplicht. Het kan een werknemer dus niet verweten worden om een zwangerschap te verzwijgen. Dit aspect komt echter niet in de beslissing naar voren.
Mr. Richard Lukken is werkzaam als arbeidsjurist en trainer. Hij adviseert regelmatig over ontslagkwesties? Heb je vragen, neem contact op via r.lukken@fiscount.nl of 038 – 45 61 900.
mr. Richard Lukken
juridisch adviseur arbeids- en huurrecht • trainer
088 889 9233r.lukken@fiscount.nl