Arbeid en Recht

Ondanks arbeidsovereenkomst geen verzekeringsplicht voor echtgenote

Twee neven zijn de vennoten van een vof. De echtgenote van een van de neven doet de administratie voor de vof. Naar aanleiding van een controle van het pensioenfonds is een verzoek ingediend voor een beschikking dat de echtgenote niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. In dat kader is een arbeidsovereenkomst opgesteld. De Belastingdienst beslist dat mevrouw verplicht verzekerd is. In de bezwaarprocedure is een overeenkomst van opdracht overgelegd, die nog steeds de kenmerken van een arbeidsovereenkomst heeft. De rechtbank negeert de overeenkomsten. Om welke reden gebeurt dit?

 

De rechtbank negeert de overeenkomsten, omdat deze tegenstrijdig zijn en niet weergeven wat partijen met elkaar overeengekomen waren, maar eerder wat partijen dachten dat nodig was voor de Belastingdienst en het pensioenfonds. De rechtbank kent meer gewicht toe aan wat partijen hebben verklaard over de gemaakte afspraken en de werkwijze.

Commentaar
De rechtbank overweegt als volgt:

  • Vrijheid bij de uitvoering van werkzaamheden. Uit de stukken en verklaringen blijkt dat mevrouw heel vrij is in het bepalen van haar werktijden en werkplek. Van huisregels of een verlofregeling is door de familieverhouding geen sprake. Dat er daadwerkelijk aanwijzingen worden gegeven, is geloofwaardig ontkend. Er is een onderlinge gelijkwaardige verhouding, alsof mevrouw medeondernemer was, zodat ook niet aannemelijk is dat bij de uitvoering van de administratieve werkzaamheden sprake is van werkgeversgezag. Mevrouw is voor wat betreft de administratie de enige deskundige en zij werkt zelfstandig en zonder overleg met de vennoten.
  • Wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Het gegeven dat mevrouw al geruime tijd administratieve werkzaamheden voor de vof verricht en een wezenlijk onderdeel vormt van de bedrijfsvoering, leidt op zichzelf niet tot een gezagsverhouding. Die twee aspecten kunnen zich immers ook voordoen binnen een overeenkomst van opdracht. Ook het enkele gegeven dat loon en vakantietoeslag worden betaald, leidt niet tot een andere conclusie. Deze aspecten zijn namelijk niet bepalend voor het bestaan van een gezagsverhouding.
  • Fictieve dienstbetrekking. De arbeidsverhouding wordt overwegend beheerst door de familieverhouding, waardoor er geen fictieve dienstbetrekking kan zijn.

De rechtbank verklaart het beroep gegrond en wijzigt de beschikking zó, dat mevrouw niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen.

Tip
Als je cliënt niet verzekerd wil zijn voor de werknemersverzekeringen, zorg er dan voor dat er in ieder geval geen arbeidsovereenkomst wordt opgesteld. Neem bij vragen over dit onderwerp contact op met Hans Tabak via 0575 433555 of h.tabak@fiscount.nl.