Arbeid en Recht

LIV wordt omgevormd tot LKV jongeren

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) wordt omgevormd tot een loonkostenvoordeel (LKV) voor jongeren en het LKV banenafspraak wordt structureel. Dit is zo afgesproken in het pensioenakkoord. De Wet tegemoetkomingen loondomein wordt hiervoor aangepast. Het LIV wordt omgevormd tot een loonkostenvoordeel, specifiek gericht op jongeren met een (potentieel) kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Een werkgever kan aanspraak gaan maken op het LKV jongeren, als een werknemer tussen de 18 en 27 jaar een loon ontvangt tussen 100% en 125% van het minimum(jeugd)loon (WML) en minimaal 1.248 uren per kalenderjaar heeft gewerkt.

De hoogte van het LKV jongeren wordt naar verwachting:

  • maximaal € 2.000 per jaar voor jongeren die tussen de 100% tot 110% van het WML verdienen; en
  • € 1.500 voor jongeren die tussen de 110% en 125% van het WML verdienen.

Werkgevers hoeven geen doelgroepverklaring aan te vragen. Het LKV jongeren wordt net als het huidige LIV automatisch uitbetaald.

Stimulans

Het huidige loonkostenvoordeel voor de doelgroep banenafspraak, dat nu maximaal drie jaar kan duren, wordt in duur onbeperkt en komt ook beschikbaar voor mensen uit de doelgroep die al in dienst zijn. Door deze aanpassingen wordt niet alleen het in dienst nemen, maar ook het in dienst houden van mensen uit de doelgroep banenafspraak gestimuleerd. Ook wordt de doelgroepverklaring voor dit loonkostenvoordeel afgeschaft. Werkgevers kunnen op basis van het doelgroepregister banenafspraak bepalen of ze voor een werknemer in aanmerking komen voor het LKV banenafspraak.