Arbeid en Recht

Het pro-forma bezwaar- of beroepschrift: altijd motiveren, hoe algemeen of beperkt ook!

In de praktijk worden regelmatig pro-forma (eenvoudige) bezwaar- en beroepschriften ingediend zonder gronden van het bezwaar of beroep. Dit om te voorkomen dat de bezwaar- of beroepstermijn wordt overschreden. Hierbij wordt de instantie of rechter verzocht om toezending van stukken, waarbij wordt vermeld dat de gronden van het bezwaar en beroep zullen worden medegedeeld na de ontvangst van de stukken. De instantie stelt in zo’n geval in de regel dat de gronden van het bezwaar of beroep binnen een bepaalde termijn moeten worden medegedeeld. Ook al zijn de stukken nog niet toegezonden aan de indiener van het bezwaar of beroep.

In een recent arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat de indiener van een bezwaar of beroep in een dergelijke situatie verplicht is om de gronden van het bezwaar of beroep mede te delen aan de instantie. Ook al heeft de instantie de stukken nog niet toegezonden aan de indiener van het bezwaar of beroep. Wanneer de indiener van het bezwaar of beroep dit niet wil doen, komt dat voor zijn/haar eigen risico.

 

Tip

Procederen in het bestuursrecht (werkgever/werknemer versus instantie, zoals UWV, Belastingdienst, etc.) is gebonden aan strikte regels uit – en vereist kennis van – de Algemene Wet Bestuursrecht. De aanbeveling is in elk geval om in het pro-forma bezwaar- of beroepschrift altijd op te nemen waarom de indiener van het bezwaar- of beroepschrift het niet eens is met de beslissing waartegen bezwaar of beroep is gemaakt. Als jouw kantoor namens een werkgever of werknemer wil procederen, informeer dan tijdig bij de specialist van Fiscount of jouw bezwaar- en beroepschrift aan de wettelijke eisen voldoet en hoe jouw kantoor verder moet handelen.