Arbeid en Recht

Bespaar geld met sociale zekerheid (2)

Voor veel werkgevers is het een wrange ervaring om gedurende 104 weken een zieke werknemer te re-integreren, om vervolgens door het UWV nog een loonsanctie opgelegd te krijgen. Die houdt in dat de werkgever het loon nog een extra jaar moet doorbetalen en bovendien moet doorgaan met de re-integratie. Het UWV geeft dan aan waarin de werkgever tekortgeschoten is en hoe de werkgever dit kan repareren. Veel werkgevers denken dat daarmee de kous af is en zij leggen zich neer bij het sanctiebesluit. Dat is kostbaar én jammer, want er zijn meerdere manieren om de financiële lasten te beperken.

De werkgever kan in bezwaar gaan. Vaak is het de moeite waard om de kansen op een succesvol bezwaar te onderzoeken, maar dit vereist wel de juiste kennis en kunde. Het verweer van de werkgever dat de loonsanctie ten onrechte is opgelegd, omdat zij altijd het (juiste) advies van de bedrijfsarts heeft gevolgd, is niet kansrijk.

Het is mogelijk om de looptijd van een jaar te bekorten met een bekortingsverzoek. Dat doe je als je de tekortkoming hebt gerepareerd, anders heeft het weinig zin. 

Hoe kun je volgens het UWV je tekortkoming repareren?

  1. De werknemer werkt in passende arbeid (dus afgestemd op zijn of haar medische mogelijkheden) bij de eigen werkgever (Spoor 1) of bij een andere externe werkgever (Spoor 2).
  2. De werknemer is in staat om een loonwaarde van minstens 65% van zijn oude loon te verdienen in structureel werk.
  3. Door een Spoor 2-traject adequaat te doorlopen. Dit betekent dat de werknemer wordt begeleid naar ander werk bij een andere werkgever, op kosten van de laatste.
  4. In de bijzondere situatie dat de werknemer niet werkt door eigen verwijtbaar gedrag, door een loonstopverkorting aan te vragen.

Indiening bekortingsverzoek
Tot slot: hoe dien je een bekortingsverzoek in? Je stelt een brief op, waarin je met bijbehorende bewijsstukken onderbouwt wat je hebt bereikt of wat juist niet (punt 4 hierboven). Binnen drie weken geeft het UWV aan of je de tekortkomingen hebt hersteld. Bij een positief oordeel van het UWV levert dit een besparing voor de werkgever op, omdat de loondoorbetaling kan worden stopgezet.