Agro-actualiteiten

Kavelruilvrijstelling alleen mogelijk bij tijdige inschrijving in openbare registers

De kavelruilvrijstelling is niet van toepassing in het geval waarin de kavelruilovereenkomst niet is ingeschreven in de openbare registers. Dit heeft de Hoge Raad onlangs in een arrest beslist. De kavelruilvrijstelling is een vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de verkrijging van onroerende zaken in het kader van kavelruil in landelijk gebied. In deze casus werden enkele kavels geruild tussen een man, zijn bv en zijn ouders. De man betoogde tevergeefs dat de inschrijving achterwege kon blijven zonder gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de overdracht. Hoe oordeelde de Hoge Raad?

De Hoge Raad oordeelt – in navolging van het hof Arnhem-Leeuwarden – dat dat niet relevant is voor toepassing van de vrijstelling. Uit de wettekst volgt de verplichting dat de kavelruilovereenkomst moet zijn ingeschreven in de openbare registers, om de vrijstelling te kunnen verkrijgen. De kans is aanwezig dat de Belastingdienst naar aanleiding van dit arrest nagaat of in andere gevallen aan deze voorwaarde wordt voldaan. Het alsnog inschrijven biedt in die gevallen geen uitkomst.

Belastingplan 2025
De kavelruilvrijstelling komt ook terug in het Belastingplan 2025. Daarin zijn de volgende (voorgenomen) wijzigingen opgenomen ten aanzien van de kavelruilvrijstelling:

  • De vrijstelling is niet langer van toepassing op woningen, uitgezonderd agrarische bedrijfswoningen die functioneel zijn verbonden met het bedrijf en op een agrarisch perceel liggen.
  • Nieuw is een voortzettingseis van 10 jaar voor agrarische bedrijfswoningen en opstallen (agrarisch gebruik). Deze eis geldt niet in geval van overheidsingrijpen.