Zakelijke mediation, herstructurering en business coaching

Bedrijven in nood (5): levensfase van de onderneming

Tot slot kijken we naar een levensfasenmodel. Daar zijn er meerdere van. Een bekend model is het levensfasemodel van Quinn. Fase 1 is de early struggle, de start-up, de idealist die het beter en anders wil doen. Fase 2 is de fun- en groeifase als het daadwerkelijk lukt om fase 1 te overleven. Fase 3 is de stagnatiefase. Het gaat mis; er komt zand tussen de raderen. Mogelijk dreigt ‘alles in te storten’. Fase 4 ten slotte is de herstelfase. De storm is voorbij. De schade wordt opgemeten, het opruimen en herstellen is aan de orde. De fases kunnen ook gaan over vestigingen, afdelingen, teams, producten en diensten. Niet elk onderdeel van een bedrijf zit steeds in dezelfde levensfase. Waar zitten de bedrijven in nood?

 

De meeste bedrijven in nood zitten in fase 3 of belanden daarin. Niet iedereen komt daar ongeschonden uit. Sommige haken zelfs helemaal af; ze stoppen ermee. Moe gestreden en uitgeblust. Fase 3 laat voor de één littekens na en voor de ander wijze lessen en leermomenten.

Tip
(Onderdelen van) bedrijven die langer bestaan, doorlopen deze vier fasen meermaals als levens(jaar)ringen van een boom. Overigens niet altijd lineair. Een ring omvat globaal en gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaren. Ga steeds na: in welke fase zit (dit onderdeel van) het bedrijf van mijn klant en wat is er voor hem of haar nu nodig? Meer weten? Mail naar s.vrijburg@fiscount.nl.