Subsidie

Subsidiegerelateerde maatregelen uit het Klimaatakkoord

Het kabinet heeft op vrijdag 28 juni jl. een voorstel voor een Klimaatakkoord gepresenteerd. Daarin worden de voorgenomen maatregelen opgesomd, waarmee Nederland in 2030 49% minder broeikasgassen dient uit te stoten ten opzichte van 1990. Enkele maatregelen hebben effect op bestaande subsidieregelingen of er komen juist nieuwe subsidieregelingen uit voort. De meeste maatregelen en subsidieregelingen dienen nog verder te worden uitgewerkt. Wat zijn de belangrijke subsidiegerelateerde punten uit dit akkoord?

Om energiebesparende maatregelen te stimuleren, wil het kabinet voor woningeigenaren en bewoners enkele financieringsmogelijkheden beschikbaar stellen, zoals een gebouwgebonden financiering en een warmtefonds, die een aantrekkelijk voorfinanciering moeten bieden. Tot en met 2030 komen er ook subsidiemiddelen beschikbaar voor isolatie en warmte-installaties. De bestaande subsidieregeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wordt hiertoe waarschijnlijk verbreed. Vanaf 2 september 2019 wordt de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (EEH) weer opengesteld om op korte termijn alvast de woningbezitters of bewoners de mogelijkheid te bieden om duurzame maatregelen te treffen.

 

Mobiliteit

Het kabinet zet de huidige systematiek voor het stimuleren van elektrische auto’s voort tot en met 2025. Dit op basis van een stapsgewijze oploop van de bijtelling, om zo oversubsidiëring te voorkomen. Ook wordt er gewerkt aan een aanschafsubsidie voor de particulier, die een (tweedehands) elektrische auto wil gaan rijden. De nieuwe regeling wordt uiterlijk medio 2020 gepubliceerd. In overleg met de sector worden er nog meer regelingen uitgewerkt om de aanschaf van tweedehands emissievrije auto’s te stimuleren.

 

CO2-heffing

Voor het bedrijfsleven wordt de beruchte CO2-heffing ingevoerd. Maatregelen die de CO2-uitstoot reduceren, zullen dan ook worden gestimuleerd middels de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). Waar de SDE+ enkel gericht is op de stimulering van middelen die de productie van duurzame energie bevorderen, gaat de SDE++ zich ook toeleggen op het stimuleren van middelen die de reductie van CO2-emissie bewerkstelligen.

 

Land- en tuinbouw

Op landbouwgebied zet het kabinet vooral in op de realisatie van kringlooplandbouw (landbouw met zo weinig mogelijk verlies aan grondstoffen en zorgvuldig bodem-, water- en natuurbeheer). Een specifieke landbouwgeoriënteerde subsidieregeling is de al aangekondigde Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Ook worden er regelingen uitgewerkt voor de stimulering van landbouwinnovaties en investeringen in duurzame en emissiearme stalsystemen. Het budget voor de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EEHEGL) wordt verruimd om Groenlabelkassen te stimuleren.