Onderneming en Recht

Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) aangenomen!

Vanaf 7 oktober 2020 kunnen bedrijfsschulden en -verplichtingen sneller worden gesaneerd. Sindsdien is een crediteurenakkoord namelijk ook mogelijk zonder instemming van álle schuldeisers. Hierdoor kunnen cliënten bij wie dit speelt, wellicht een surseance van betaling of faillissement van hun bedrijf voorkomen. Voorheen kon een onderhands akkoord met de schuldeisers alleen worden gesloten als álle schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemden. Onder de nieuwe regeling kan een akkoord worden aangeboden aan een of meerdere schuldeisers van het bedrijf. Stemmen enkelen van hen niet in met het akkoord? In dat geval kan dit worden voorgelegd aan de rechtbank.

Keurt de rechtbank het akkoord goed? Dan is dit bindend voor alle schuldeisers en aandeelhouders die bij het akkoord betrokken zijn. Ook de schuldeisers die tegenstemden of niet stemden, kunnen aan het akkoord worden gebonden. Dit goedgekeurde akkoord wordt ook wel een dwangakkoord genoemd.

Tip

Vanaf het najaar en begin 2021 wordt er een faillissementsgolf verwacht, doordat bedrijven alsnog omvallen door de coronacrisis. Maar sinds 7 oktober is de ‘Wet homologatie onderhands akkoord’ (WHOA) in werking getreden, waarmee je een faillissement of surseance van betaling van je cliënt mogelijk kunt voorkomen. Deze nieuwe wet maakt het mogelijk om schulden buiten faillissement te saneren zonder dat álle schuldeisers hoeven mee te werken. Hierdoor biedt de wet kansen voor in de kern gezonde bedrijven, die nu kampen met een te hoge schuldenlast of structureel te hoge kosten. Informeer je cliënten in financieel zwaar weer hierover met het FiscContactSneller schulden saneren bij rendabel bedrijf’.