Onderneming en Recht

Bereid je cliënt voor op de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA

Op 1 januari 2021 treedt de WHOA in werking, die ondernemers helpt om een akkoord met schuldeisers (en aandeelhouders) tot stand te brengen. Hierdoor worden schulden gesaneerd en faillissementen voorkomen. In opmaat hiernaartoe kunnen ondernemers zich alvast voorbereiden. Bijvoorbeeld door al te overleggen met hun schuldeisers, het akkoord uit te werken en dit aan hen (en aandeelhouders) voor te leggen. Als ondernemers hierbij de voorschriften van de WHOA over de inhoud van het akkoord, de stemming en het verslag over de stemming in acht nemen, kunnen zij dit direct na 1 januari 2021 voor bevestiging voorleggen aan de rechter.

Heb je cliënten voor wie dit relevant zou kunnen zijn of worden? Wijs hen er dan op dat het belangrijk is om hier alvast op voor te sorteren, door in overleg te treden met hun bank, verhuurder, leveranciers en aandeelhouders. Met als doel om afspraken te maken over zaken zoals uitstel van betaling, kwijtschelding van schulden of verlaging van huur. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een conceptakkoord, waarbij de betrokken schuldeisers en aandeelhouders in verschillende klassen moeten worden ondergebracht op basis van hun rechtspositie en de verschillende afspraken die je met hen wilt maken. Daarna moet het conceptakkoord worden voorgelegd aan de schuldeisers en aandeelhouders. Zij zullen hierover stemmen en (hopelijk) een akkoord geven.

Verwijs naar COVID
Let op: vraagt een schuldeiser voor 2 januari 2021 faillissement aan voor jouw cliënt? In dat geval is het belangrijk dat je cliënt aan de rechtbank laat weten dat zijn/haar betalingsachterstand het gevolg is van de uitbraak van het COVID-19-virus. Je cliënt moet hierbij ook vermelden dat hij/zij:

  • bezig is om een akkoord voor te bereiden;
  • gebruik wil maken van de WHOA;
  • dit akkoord in januari aan de rechter ter goedkeuring (homologatie) wil voorleggen.