Vermogensinstandhoudingsverklaring (2) – maatwerk en niet zonder risico
Een vermogensinstandhoudingsverklaring (VIV) is een verklaring waarin de (uiteindelijke) aandeelhouder van de verkoper ervoor instaat dat een bepaald vermogen gedurende een specifieke periode in stand zal worden gehouden. Voor de koper is snel beschikbaar contant geld essentieel om een claim te kunnen indienen en afhandelen. Een VIV is de minst belastende vorm van zekerheid voor de verkoper. Zeker als je dit vergelijkt met een bankgarantie of een escrow. De inhoud van de VIV kan door partijen zelf naar wens worden ingericht, waarbij verschillende afspraken ten aanzien van de wederzijdse rechten en verplichtingen kunnen worden gemaakt.
Bij een VIV is het belangrijk om te letten op de hoogte en periode van het in stand te houden bedrag. Het bedrag kan worden uitgedrukt in een absoluut bedrag, maar ook in een percentage van bijvoorbeeld het balanstotaal van de verkopende vennootschap. Vaak wordt aansluiting gezocht bij het bedrag waarvoor de verkoper maximaal aansprakelijk kan worden gehouden bij inbreuken op de garanties. Voor de periode(s) is het gebruikelijk dat deze aansluit(en) bij de in de koopovereenkomst bepaalde periode(s), gedurende welke periode door de koper onder de garanties kan worden geclaimd.
Tip
Een verkoper zal aandacht moeten hebben voor het feit dat aanvullend een privé-aansprakelijkheid kan worden geëist voor het geval deze niet voldoet aan de verplichtingen onder de VIV. Als de verkoper gehuwd is, kan toestemming van de echtgeno(o)t(e) nodig zijn. Bovenkant formulierHet afgeven van een VIV is echter niet zonder risico. Het mag niet als een blanco cheque gaan dienen – een zorgvuldig gekozen formulering is belangrijk. De kunst is om een VIV zó op te stellen dat het de koper de gewenste zekerheid biedt, terwijl het gelijktijdig de verkopers zo min mogelijk beperkt.