Internationaal

Voorstel definitief btw-systeem B2B-goederenhandel binnen EU voorlopig uitgesteld

De Europese Commissie kondigde al geruime tijd geleden aan om per 1 juli 2022 de regels te willen wijzigen voor de internationale B2B-goederenhandel binnen de EU. Indien deze wijzigingen worden aangenomen, zullen deze verregaande gevolgen hebben voor ondernemingen die goederen leveren aan ondernemers binnen de EU. De huidige systematiek van intracommunautaire leveringen binnen de EU komt dan te vervallen. Uit de stand van de lopende onderhandelingen in de Raad blijkt echter dat het niet mogelijk is om het definitieve btw-systeem op 1 juli 2022 in werking te laten treden. Voorlopig zal het voorstel daarom worden uitgesteld.

De wijzigingen met betrekking tot het btw-stelsel voor internationale B2B-goederenhandel in de EU (zie ook btw-fiscasus 2206) zijn onder meer voorgesteld om lidstaten te ondersteunen bij het aanpakken van btw-fraude. Dit wil men bereiken door de ‘intra-Unielevering’ in te voeren. De intra-Unielevering zorgt ervoor dat de goederenlevering enkelvoudig wordt belast in de lidstaat waar het transport eindigt, te weten: de EU-lidstaat van aankomst. Voorgesteld is dat de betaling van deze buitenlandse btw dan onder andere zou moeten plaatsvinden via een uitbreiding van het One Stop Shop (‘OSS’)-systeem. 

Commentaar
De eerdere uitbreiding van het OSS-systeem per 1 juli 2021 voor afstandsverkopen zorgde voor een aantal lidstaten (waaronder Nederland) reeds voor diverse uitvoeringsproblemen. Zo is het huidige OSS-systeem in Nederland opgezet als tijdelijk ‘noodspoor’. De afhandeling van deze meldingen gebeurt tot op heden voor een groot deel handmatig. Verdere uitbreiding van dit systeem binnen het eerder voorgestelde tijdspad (ingang per 1 juli 2022) zou voor een flink aantal lidstaten tot onuitvoerbaarheid van het OSS-systeem leiden. Dit mede vanwege de fikse toename van het aantal gebruikers.