Internationaal

Politiek akkoord over modernisatie Europees btw-systeem

gepubliceerd op: 27 april 2025

Op 5 november 2024 is het ViDA-voorstel (VAT in the Digital Age) aangenomen door de Europese Raad. Ondanks het feit dat het pakket maatregelen nog langs het Europees Parlement moet gaan, lijkt dit slechts een formaliteit. Naar verwachting wordt de Europese btw-wetgeving ingrijpend gewijzigd. Het ViDA-pakket heeft als doel het btw-systeem te moderniseren en btw-fraude terug te dringen. Het oorspronkelijke wetsvoorstel stamt uit 2022 en is op enkele punten aangepast, maar de hoofdlijnen zijn gelijk gebleven. Het voorstel bevat een drietal pijlers, die gefaseerd zullen worden ingevoerd.

Het ViDA-pakket bevat drie hoofdonderwerpen:

  • Digitale rapportageverplichtingen en digitale facturatie; graduele overgang naar elektronische facturatie binnen de EU en aanvullende regelgeving voor ondernemers om te voldoen aan digitale rapportageverplichtingen.
  • Platformeconomie; er gaat een platformfictie gelden voor digitale platformen voor kortlopende accommodatieverhuur en passagiersvervoer, waarbij deze worden verplicht om btw in rekening te brengen als de aanbieder dit niet doet.
  • Terugdringen van btw-registraties in het buitenland; uitbreiding van de One-Stop-Shop-regeling en invoering van een verplichte verleggingsregeling.

Belangrijke aandachtspunten
Het ViDA-pakket grijpt omvangrijk in het btw-systeem van de EU in. Formele aanname van het pakket zal nog een aantal maanden op zich laten wachten, maar doorvoering van het nieuwe systeem heeft voor vrijwel iedere EU-ondernemer ingrijpende gevolgen. Veel bedrijfsprocessen, zoals facturatie, zullen aan de nieuwe regelgeving moeten worden aangepast of worden uitgebreid om aan de digitale rapportage- en elektronische facturatieverplichtingen te voldoen. Bovendien loopt een aantal lidstaten al op de feiten vooruit, waardoor verplichtingen uit de eerste pijler al in de loop van 2025 in werking zullen treden in sommige lidstaten in plaats van in 2030.

Tip
Wil je meer lezen over de ViDA? Lees dan dit artikel van de Europese Commissie.

Heb je vragen over de huidige stand van zaken? Of wil je weten hoe je klanten zich hierop kunnen voorbereiden? Neem dan contact op met onze btw-specialist Pieter Zwartkruis via p.zwartkruis@fiscount.nl of via (038) 456 1900.

Pieter

Pieter Zwartkruis MSc
btw • EU compliance

038 456 1900
p.zwartkruis@fiscount.nl
Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, adviseren wij om bij twijfel onze adviseurs te raadplegen voor een actueel en passend advies.