ICT- en Competentiemanagement

Zo regel je een ketenmachtiging voor eHerkenning

Dankzij eHerkenning kunnen bedrijven veilig inloggen bij ruim 400 overheidsinstanties met één inlogmiddel. Daarmee is eHerkenning de DigiD voor bedrijven. Vanaf 2019 zijn steeds meer overheidsinstanties verplicht om eHerkenning te gebruiken. Zo is het bij het UWV per 1 november aanstaande alleen nog mogelijk om door middel van eHerkenning in te loggen in het werkgeversportaal. Dit heeft uiteraard nogal wat implicaties – ook voor intermediairs. Bestaande machtigingen komen te vervallen en zullen opnieuw moeten worden aangevraagd.

Ketenmachtiging

Intermediairs kunnen door middel van ketenmachtiging worden gemachtigd om namens een bedrijf een online dienst te regelen met eHerkenning. Het bedrijf hoeft hiervoor niet zelf een eHerkenningsmiddel aan te vragen. Wel moet de intermediair (net als het bedrijf) toestemming geven voor deze ketenmachtiging. Beide partijen moeten hiervoor gebruikmaken van een papieren formulier (!), dat zij verstrekken aan een van de erkende leveranciers die ketenmachtigingen aanbieden. Meer informatie over ketenmachtiging is te vinden via https://www.eherkenning.nl/ketenmachtiging.

 

Leveranciers

Een eHerkenningsmiddel schaf je aan bij een van de zes leveranciers hiervan. Met uitzondering van Digidentity is het bij alle leveranciers mogelijk om gebruik te maken van ketenmachtiging. De kosten en voorwaarden per aanbieder verschillen. Het is daarom aan te raden om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Dat kan eenvoudig via dit leveranciersoverzicht.