Invordering – aanpassing (herijking) fiscaal bodem(voor)recht
De Ontvanger van de Belastingdienst gaat over de invordering van opgelegde belastingaanslagen. Als bij de belastingplichtige betalingsproblemen bestaan en een aanslag niet kan worden betaald, heeft de Ontvanger een bevoorrechte positie ten opzichte van andere schuldeisers. Dit noemen we het fiscale bodem(voor)recht. Dit houdt in dat de Belastingdienst na het hypotheek- en pandrecht als eerste verhaal heeft op zaken die zich op de bodem van de belastingschuldige bevinden. Soms zelfs als die eigendom zijn van een derde of als daarop een stil pandrecht rust. Het kabinet start een consultatieronde over voorgestelde wijzigingen hiervan.
Lees meer
In dit kader zijn onlangs de volgende drie beleidsrichtingen opgesteld:
- Het fiscale bodem(voor)recht wordt op een aantal onderdelen gewijzigd, waaronder de reikwijdte, de meldingsregeling en rechtsbescherming.
- Vervangen van het fiscale bodem(voor)recht door een nieuw bijzonder verhaalsrecht, waardoor de Belastingdienst een recht krijgt op een percentage van de opbrengst bij het uitwinnen van een goed. Het restant maakt de Belastingdienst over naar de pandhouder.
- Het fiscale bodem(voor)recht wordt afgeschaft zonder dat dit wordt vervangen door een ander verhaalsrecht. Er worden flankerende maatregelen voorgesteld om het (financiële) belang van de Belastingdienst te waarborgen.
Een herijking van het fiscale bodem(voor)recht is niet enkel relevant voor de Belastingdienst. Wijzigingen in – of afschaffing van – het fiscale bodem(voor)recht kunnen (aanzienlijke) gevolgen hebben voor onder meer ondernemers, banken, leasemaatschappijen en curatoren. Daarom acht het kabinet het wenselijk om die betrokken partijen intensief bij het vraagstuk te betrekken. Het ministerie van Financiën, ministerie van Justitie en Veiligheid en de Belastingdienst hebben daarom de afgelopen decennia meermaals met de betrokken partijen hierover van gedachten gewisseld.
Reageren op consultatie
Het consulteren van deze drie beleidsrichtingen biedt belangstellenden de mogelijkheid om actief te reageren op (de uitwerking van) een of meerdere beleidsrichtingen die staan beschreven in het consultatiedocument. Daarmee kan het kabinet een zorgvuldige afweging maken bij de keuze voor het nader uitwerken van een bepaalde beleidsrichting. De consultatie heeft als einddatum 9 december 2024.