Boete opgelegd aan directeur voor feitelijk leidinggeven aan verboden gedraging

Fiscale boetes kunnen niet alleen worden opgelegd aan de pleger van een overtreding, maar ook aan medeplegers, zoals iemand die ‘feitelijk leiding heeft gegeven’ aan de verboden gedraging. Hof Arnhem boog zich onlangs over de vraag of aan de directeur van een bv terecht een boete was opgelegd. Wanneer er pas sprake kan zijn van beboeting voor feitelijk leidinggeven, wordt in dit arrest haarfijn uitgelegd. Dat is voor iedereen die in de praktijk werkt van groot belang. In deze casus factureerde een bv 21% omzetbelasting aan cliënten. De directeur corrigeerde maandelijks in de administratie de omzetbelasting voor bepaalde producten van 21% naar 6% om de marge te vergroten.
De inspecteur heeft aan de directeur een vergrijpboete van € 15.000 opgelegd wegens het feitelijk leidinggeven aan het opzettelijk te weinig betalen van omzetbelasting (art. 67f AWR). Voor feitelijk leidinggeven moet de inspecteur eerst bewijzen dat de bv een overtreding heeft begaan. Vervolgens moet hij bewijzen dat de betrokkene daaraan feitelijk leiding heeft gegeven, waarbij sprake is geweest van opzet. Het gaat daarbij vaak om een actieve gedraging, maar het kan ook ontstaan door iets juist bewust na te laten. Daarnaast kan de verboden gedraging zich ook voordoen door gevoerd beleid.
In deze casus stond vast dat de bv de beboetbare gedraging had begaan en dat de directeur, die belast was met de dagelijkse leiding, de tariefcorrectie doorvoerde. Hij heeft daarmee feitelijk leidinggegeven aan de verboden gedraging van de bv. Ook aan het opzetvereiste is volgens het hof voldaan, omdat de beboetbare gedragingen rechtstreeks het gevolg zijn van het handelen van de directeur.
Tip
Met dit arrest geeft het hof aan langs welke stappen zo’n boete kan worden opgelegd aan een feitelijk leidinggevende. Ben jij leidinggevende in bijvoorbeeld de aangiftepraktijk? Zorg er dan goed voor dat je voldoende maatregelen neemt om beboetbare handelingen onder jouw verantwoordelijkheid te voorkomen.
Wil jij meer weten over belastingboetes?
Volg dan onze cursus: ‘Belastingboetes: voorkomen en bezwaarmogelijkheden‘.