Deadline opgave bedragen aan derden nadert
Heb je klanten die bedragen hebben uitbetaald aan derden over 2024? Zij moeten daarover mogelijk gegevens aanleveren bij de Belastingdienst. Daarvoor hebben zij uiterlijk tot en met 31 januari 2025 de tijd. Het gaat vooral om betalingen die doorgaans behoren tot het belastbare resultaat uit overige werkzaamheden. Betalingen aan werknemers, artiesten, beroepssporters, vrijwilligers en personen die facturen met btw uitreiken, zijn uitgezonderd van deze verplichting. Uitbetalingen aan ondernemers die factureren zonder btw of met btw verlegd uitreiken of die geen facturen uitreiken, vallen dus wel onder deze renseigneringsplicht.
Ondernemers/zelfstandigen die geen btw in rekening brengen zijn met name ondernemers die btw-vrijgestelde prestaties leveren en ondernemers die onder de kleineondernemersregeling vallen.
Welke gegevens?
De volgende gegevens moeten bij de Belastingdienst worden aangeleverd:
- het uitbetaalde bedrag;
- de datum waarop het bedrag is uitbetaald. Heeft je klant meerdere bedragen uitbetaald aan dezelfde persoon? Dan mogen die bedragen worden opgeteld en als één bedrag worden aangegeven. De datum van uitbetaling is dan 31 december 2024;
- naam, adres en geboortedatum van de persoon aan wie het bedrag is uitbetaald.
De gegevens kunnen via het gegevensportaal of via Digipoort worden aangeleverd.
Belangrijk onderscheid
De Belastingdienst maakt voor deze renseigneringsplicht onderscheid tussen niet-inhoudingsplichtigen en inhoudingsplichtigen. Niet-inhoudingsplichtigen zijn ondernemers die geen personeel hebben (dus geen loonheffingennummer). Dit onderscheid leidt tot de volgende verschillen ten aanzien van de renseigneringsplicht:
- Niet-inhoudingsplichtigen die een uitnodiging van de Belastingdienst hebben gehad om gegevens over uitbetalingen aan derden aan te leveren, zijn daartoe verplicht. Hebben zij geen uitnodiging gehad? Dan mógen zij de gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden aanleveren. Inhoudingsplichtigen zijn verplicht om uit eigen beweging opgave te doen van de uitbetalingen aan derden. Zij worden daartoe niet meer uitgenodigd.
- Niet-inhoudingsplichtigen mogen geen burgerservicenummers (bsn’s) registreren. Zij leveren dus ook geen bsn aan van de derden aan wie zij bedragen hebben uitbetaald. Inhoudingsplichtigen moeten juist wel de bsn’s van deze personen aanleveren, naast de hierboven genoemde gegevens.