Invloed Europese regelgeving op mkb-financiering brengt kansen en uitdagingen
Europese regelgeving speelt een steeds grotere rol in het financieringslandschap voor mkb-bedrijven. Door gezamenlijke afspraken ontstaat meer transparantie en een gelijk speelveld, maar hierdoor ontstaan ook betere mogelijkheden voor internationale samenwerking. Dit geldt bijvoorbeeld voor crowdfunding, waar Europese wetgeving heeft gezorgd voor professionalisering en groei over de grens. Ook nieuwe regelgeving rond digitale veiligheid, AI en Open Finance creëert kansen, mits ondernemers en geldverstrekkers zich hier goed op voorbereiden.
Crowdfunding: van lokaal naar Europees
Sinds de invoering van uniforme Europese regels voor crowdfunding is de sector sterk veranderd. Hoewel dit in de beginfase zorgde voor extra kosten en inspanningen, profiteren aanbieders en investeerders nu van meer duidelijkheid en vertrouwen. Met 200 gelicentieerde platformen en 17% van de investeringen die al grensoverschrijdend zijn, wordt het voor mkb-bedrijven steeds eenvoudiger om financiering in andere Europese landen aan te trekken. Collin Crowdfund is bijvoorbeeld al actief in Duitsland.
Nieuwe wetgeving voor een modern financieringslandschap
Naast crowdfunding wordt ook nieuwe wetgeving ontwikkeld, zoals DORA (digitale veiligheid), FIDA (Open Finance) en de AI Act. Deze regels moeten ervoor zorgen dat geldverstrekkers veilig en transparant kunnen werken, met meer innovatiekansen voor ondernemers.
Nederlandse belangen vertegenwoordigen
Om ervoor te zorgen dat Europese regelgeving ook in het voordeel van Nederlandse ondernemers werkt, is een sterke vertegenwoordiging essentieel. Ondernemersnetwerken en geldverstrekkers moeten actief deelnemen aan het Europese debat om lokale belangen te beschermen en kansen optimaal te benutten.