Estate- en Financiële Planning

Waarom (toch) een testament maken?

Het erfrecht is op het eerste gezicht goed geregeld. Als iemand overlijdt met achterlating van een geregistreerde partner of echtgenoot en ten minste een kind, geldt sinds 2013 de wettelijke verdeling. De gehele nalatenschap gaat dan van rechtswege naar de langstlevende partner en de kinderen krijgen hun erfdeel in de vorm van een (nog niet opeisbare) vordering op die langstlevende. Veel mensen hebben aanvullende - of van de wet afwijkende - wensen, die zij in een testament kunnen vastleggen. Er zijn meerdere redenen om dit te doen.

De volgende onderwerpen kunnen aanleiding geven om een testament te laten opstellen:

Geen partner en/of kinderen
Veruit de meeste mensen hebben een partner en/of kind(eren) aan wie zij hun bezittingen nalaten. Voor mensen in een andere privéituatie is een testament een uitkomst. Met een testament kunnen zij bepalen wat er met hun vermogen en persoonlijke bezittingen moet gebeuren na hun overlijden.

Andere erfgenamen
In een testament kan worden bepaald dat aan een erfgenaam meer wordt nagelaten of dat een wettelijke erfgenaam juist wordt onterfd. Ook kunnen geld en/of goederen worden toegekend aan een niet-wettelijke erfgenaam of aan een goed doel.

Bedrijfsopvolging
De wettelijke verdeling is niet altijd wenselijk als ondernemingsvermogen vererft. Een ondernemer doet er daarom goed aan om een testament te maken.

Uitsluitingsclausule
De meeste mensen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, waardoor alle bezittingen in beginsel gezamenlijk eigendom zijn. Een uitsluitingsclausule zorgt ervoor dat een nalatenschap alleen bij de eigen kinderen terechtkomt en niet bij ‘de koude kant’. Deze bepaling is vooral van belang in geval van echtscheiding van een kind. Door de uitsluitingsclausule krijgt de erfgenaam als het ware een eigen vermogen buiten de huwelijksgemeenschap om. Het opnemen van een uitsluitingsclausule blijft ook van belang na invoering van de vierde tranche van de wijziging van het huwelijksvermogensrecht. De hoofdregel is weliswaar dat iedere partner zijn eigen vermogen heeft, maar partners kunnen via een zogenaamde insluitingsclausule bepalen dat vermogen wel gemeenschappelijk wordt.

Voogdij minderjarige kinderen
In een testament kunnen ouders bepalen wie voor hun minderjarige kinderen moet zorgen als zij beiden overlijden. Als dat niet gebeurd is, beslist de rechter wie de voogdij over de kinderen krijgt.

Minder erfbelasting
Partners hebben altijd een grote vrijstelling, andere erfgenamen hebben een kleine vrijstelling. Met een goed opgesteld testament kan de keuze worden gemaakt die op het moment van overlijden het meest gunstig is.