Estate- en Financiële Planning

Insluitingsclausule, en welke dan wel?

Insluitingsclausule, en welke dan wel?

Behalve uitsluiten, kun je ook insluiten. Hoe werkt dat? Na 1 januari 2018 vallen schenkingen en nalatenschappen vanzelf buiten de gemeenschap van goederen. Als je dat nu juist wilt, kun je in je testament bepalen dat je nalatenschap juist wel in de gemeenschap van goederen van je erfgenaam valt. Ook kan een kind in zijn of haar huwelijkse voorwaarden opnemen dat wat ieder erft of geschonken krijgt, juist wel in de gemeenschap van goederen wordt opgenomen. Spreken de clausule in het testament van de ouders en die in de huwelijkse voorwaarden van het kind elkaar tegen? Dan gaat de clausule uit het testament voor. Maar wanneer gebruik je een insluitingsclausule nog meer?

Dat is het geval als je kind na 1 januari 2018 is getrouwd of geregistreerd, en je had bedoeld een zachte uitsluitingsclausule te maken. Deze houdt in dat het erfdeel van jouw kind in jouw nalatenschap toch in diens gemeenschap van goederen terechtkomt, als je kind overlijdt. Echter, als je kind na 1 januari 2018 is getrouwd of geregistreerd, werkt dat niet meer; het BW steekt daar een stokje voor. Wil je dat gevolg dan toch bereiken, dan zul je voor dat geval een zachte insluitingsclausule moeten maken.

Tip

Heeft je cliënt kinderen en heeft hij/zij een testament gemaakt? Beoordeel dan of de bepalingen omtrent het in- en uitsluiten wel correct en actueel zijn.