Duurzaamheid

Wat betekenen de zero-emissiezones voor het wagenpark?

gepubliceerd op: 27 april 2025

Sinds 1 januari 2025 gelden er in meerdere Nederlandse steden zero-emissiezones (ZE-zones), waar bepaalde bedrijfsauto’s en vrachtwagens niet langer welkom zijn als ze schadelijke stoffen uitstoten. Binnen een zero-emissiezone mogen, zoals de naam al zegt, alleen emissieloze voertuigen rijden. Gemeenten hebben de vrijheid om ZE-zones in te stellen en de eerste steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, zijn hier al mee gestart. Ondernemers die actief zijn in stadslogistiek moeten hun wagenpark verduurzamen om boetes en beperkingen te voorkomen.

Dit geldt voor nieuwe bestelauto’s en vrachtwagens die vanaf 2025 op kenteken worden gezet. Voertuigen met een verbrandingsmotor die na 1 januari 2025 zijn of worden aangeschaft, mogen deze zones niet meer betreden.

Overgangsregeling en vrijstellingen
Bestel- en vrachtauto’s met emissieklasse Euro 5 en Euro 6 mogen tijdelijk nog in ZE-zones rijden. De overgangsregeling loopt echter tot uiterlijk 2030. Voertuigen ouder dan 40 jaar en bepaalde speciaal geregistreerde voertuigen zijn vrijgesteld van het verbod. Daarnaast kunnen ondernemers beperkte dagontheffingen aanvragen of in aanmerking komen voor uitzonderingen bij financiële of operationele beperkingen.

Tip
Voor de aanschaf van emissieloze bestelauto’s of vrachtwagens en de daarbij behorende laadinfrastructuur kan je klant desgewenst subsidie aanvragen:

  • Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZet)
  • Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA)
  • Subsidie voor private laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen (SPRILA)
  • Subsidie Waterstof in Mobiliteit (SWIM)
Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, adviseren wij om bij twijfel onze adviseurs te raadplegen voor een actueel en passend advies.