BTW

Soms toch aftrek voor bv van btw op nota’s advocaatkosten DGA

Een DGA is aandeelhouder van twee bv’s. De werkzaamheden van de bv’s bestaan uit het geven van financieel advies en consultancyadvies. De DGA en een van de bv’s zijn betrokken bij de afhandeling van de faillissementen van enkele vennootschappen. De DGA wordt daarbij verdacht van het plegen van faillissementsfraude. Hij laat zich bijstaan door een advocaat. Een van de bv’s trekt de btw op de advocaatkosten af. De Hoge Raad oordeelt dat het zakelijk belang van de bv bij het betalen van de advocaatkosten kan liggen in het veiligstellen van het voortbestaan van de onderneming van de bv.

De Hoge Raad voegt daaraan toe dat daarbij niet van belang is dat de DGA ook persoonlijk voordeel heeft van de advocaatdiensten. De Hoge Raad komt daarmee tegemoet aan de stelling van de bv dat zij reputatieschade heeft opgelopen door de strafzaak tegen de DGA, waardoor zij geen opdrachten meer kreeg. Pas na de vrijspraak van de DGA kon de bv haar ondernemingsactiviteiten weer oppakken. Daarmee heeft de bv een zakelijk belang bij de advocaatdiensten.

Volgens de Hoge Raad moet het Verwijzingshof Den Bosch uitzoeken of de advocaatkosten kunnen worden gerekend tot de algemene kosten. Deze kosten moeten dan als zodanig zijn opgenomen in de prijs van de door de bv geleverde goederen of verrichte diensten. De advocaatkosten houden dan rechtstreeks en onmiddellijk verband met de economische activiteiten van de bv.