BTW

Percelen met aandelen in mandelige weg geen bouwterrein – levering btw-vrijgesteld

Een vastgoed-bv verkoopt zes percelen en brengt daarbij geen btw in rekening. Zij meent dat de leveringen btw-vrijgesteld zijn. De inspecteur vindt dat de percelen bouwterreinen zijn en legt een btw-naheffingsaanslag op. Hof Arnhem-Leeuwarden stelt vast dat op twee percelen alleen restanten staan van de fundamenten van een muur, een schuur en een gierkelder. Die restanten vormen geen gebouwen, waardoor deze percelen als bouwterreinen kwalificeren. Dat geldt ook voor het perceel, waarvoor de bv zich heeft verplicht om de resterende bebouwing zelf te (laten) slopen. Wat oordeelt het hof ten aanzien van de drie resterende percelen met aandelen in een mandelige weg?

Mandeligheid
Mandeligheid is een vorm van mede-eigendom op een afsluiting tussen twee percelen, bijvoorbeeld een muur, gracht, heg of een weg. De eigenaren van de aangrenzende percelen zijn de gezamenlijke eigenaren van de afsluiting. Een weg is niet van rechtswege mandelig. Daarvoor moeten de mede-eigenaren een notariële akte laten opmaken, die moet worden ingeschreven in de registers bij het kadaster.

Wel of geen btw over levering percelen?
De rechtbank in deze zaak heeft de percelen met aandelen in een mandelige weg opgesplitst. Voor zover de koopsom ziet op de mandelige weg zijn de percelen btw-vrijgesteld en voor het overige btw-belast. Het hof ziet dit anders en oordeelt dat elk perceel vanuit economisch oogpunt één geheel vormt met het toerekenbare aandeel in de mandelige weg. Daartoe overweegt het hof dat die percelen niet goed kunnen worden gebruikt zonder ook de mandelige weg te gebruiken. Het zou kunstmatig zijn om de mandelige weg aan te merken als zelfstandig bruikbaar, zonder daarbij de percelen te betrekken waartoe die weg leidt. De levering van elk perceel met een aandeel in de mandelige weg vormt een levering van één onroerende zaak, die geen bouwterrein is. De leveringen van deze percelen zijn daarom geheel btw-vrijgesteld.