BTW

Btw afdragen over ingewisselde vouchers van derde

Btw afdragen over ingewisselde vouchers van derde

Een ondernemer verkoopt via een internetplatform van een derde bijouterieën, sieraden en diamanten aan particulieren in Nederland, andere EU-lidstaten en daarbuiten. Deze derde geeft vouchers voor enkelvoudig gebruik uit, die bij de ondernemer inwisselbaar zijn voor zijn producten. De klanten kopen de vouchers van de derde. De ondernemer levert de ingewisselde voucher in bij de derde. Hij heeft in de periode 2011-2013 geen btw afgedragen in Nederland over de leveringen aan particulieren in andere EU-landen. Ten onrechte voor zover de afstandsverkopendrempel niet is overschreden, oordeelt Rechtbank Noord-Holland.

De rechtbank voegt hier aan toe dat de ondernemer de producten immers aan particulieren levert – en niet aan de uitgever van de vouchers (de derde). Maakt je cliënt gebruik van vouchers? Denk bijvoorbeeld aan waarde- en cadeaubonnen of telefoonkaarten? Sinds 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels voor de btw-heffing bij uitgifte, (door)verkoop en inwisseling daarvan. Op vouchers die vóór 1 januari 2019 zijn uitgegeven, is de oude wetgeving van toepassing gebleven. De nieuwe regels hebben ook geen betrekking op kortingsbonnen.

Enkelvoudig of meervoudig gebruik

De nieuwe regels maken onderscheid tussen vouchers voor enkelvoudig en voor meervoudig gebruik. Vouchers voor enkelvoudig gebruik kunnen slechts voor één doel worden gebruikt. Bij deze vouchers vindt de btw-heffing plaats bij uitgifte en bij elke doorverkoop. Vouchers voor meervoudig gebruik kunnen voor verschillende doelen worden gebruikt. Bij deze vouchers vindt de btw-heffing pas plaats bij inwisseling. Ook is de maatstaf van heffing gewijzigd bij belaste transacties met vouchers.