Arbeid en Recht

Werkgever moet gezond verstand gebruiken bij vergoeding studiekosten

Een werkgever mag studiekosten onbelast vergoeden. Dat kunnen kosten zijn voor een opleiding die de werknemer volgt in het kader van zijn dienstbetrekking met de werkgever. Maar ook de kosten voor het volgen van een studie of opleiding met het oog op een andere functie bij dezelfde werkgever kunnen onbelast worden vergoed, net als kosten voor een toekomstige dienstbetrekking bij een andere werkgever. Dit wordt nog eens bevestigd in een notitie van de Belastingdienst. Maar hoe beoordeelt een werkgever of de werknemer de opleiding of studie volgt om hiermee in de toekomst inkomen te kunnen verwerven?

 

Commentaar

De Wet op de loonbelasting kent twee gerichte vrijstellingen voor studiekosten:

  1. Vergoedingen en verstrekkingen ten behoeve van onderhoud en verbetering van kennis en vaardigheden ter vervulling van de dienstbetrekking, de inschrijving in een beroepsregister alsmede outplacement (artikel 31a, tweede lid, onderdeel c).
  2. Vergoedingen en verstrekkingen ten behoeve van het volgen van een opleiding of studie met het oog op het verwerven van inkomen uit werk en woning (artikel 31a, tweede lid, onderdeel d).

Bij de eerste vrijstelling gaat het om een opleiding die een werknemer volgt in het kader van zijn bestaande dienstbetrekking. Bij de tweede vrijstelling gaat het om een studie of opleiding met het oog op een toekomstige dienstbetrekking, toekomstig beroep of toekomstig ondernemerschap. Het kan hierbij ook gaan om een andere functie bij dezelfde werkgever. Van belang is dat de werknemer de studie volgt om zijn maatschappelijke positie in financieel-economisch opzicht te verbeteren en niet om persoonlijke redenen. Het is niet zo dat die functie ook beter betaald moet zijn.

Gericht op toekomstig inkomen

Volgens de Belastingdienst moet de werkgever ‘zoveel mogelijk met gezond verstand en vanuit realistisch oogpunt’ beoordelen of de werknemer de opleiding of studie volgt om hiermee in de toekomst inkomen te kunnen verwerven. Een cursus fotografie om betere vakantiefoto’s te kunnen maken, valt hier bijvoorbeeld niet onder. Maar wel een opleiding om als professioneel fotograaf aan de slag te kunnen gaan. Ook opleidingen die gericht zijn op het ontwikkelen van zogenoemde soft skills kunnen onbelast worden vergoed. Ze moeten dan objectief bezien wel bijdragen aan de behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking. Denk aan een cursus mindfulness of omgaan met stress. Een vergoeding van de kosten hiervoor is onbelast bij een direct verband tussen het doel van de cursus en de huidige of toekomstige beroepsuitoefening.