Arbeid en Recht

Onjuiste voorlichting door accountant voor rekening van de klant!

Een ondernemer was vanaf 2004 bij het UWV vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet (ZW) en vanaf februari 2013 t/m januari 2015 betaalde het UWV zijn ZW-uitkering. Achteraf bleek dat de eenmanszaak vanaf 2012 in vier bv’s was omgezet en dat de ondernemer dga (met een minderheidsbelang) was geworden. Hierdoor was de bv bij ziekte maximaal 104 weken verplicht om loon te betalen aan de dga. Dat was niet aan het UWV gemeld. Het UWV vorderde daarop € 69.587,58 aan betaalde ZW-uitkeringen van de dga. Volgens de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, was de DGA door zijn minderheidsbelang weliswaar verzekerd voor de ZW, maar had hij twee dingen kunnen weten.

Ten eerste had de dga kunnen weten dat de bv bij ziekte loon moest doorbetalen. Daarnaast hij ook moeten weten dat hij geen recht had op een ZW-uitkering. De ondernemer voerde nog aan dat hij bij de oprichting van de bv’s onjuist was voorgelicht door zijn accountant over de gevolgen van de gewijzigde rechtsvorm, maar de rechter oordeelde dat die omstandigheid voor risico en rekening van de ondernemer komt.

Commentaar

Uit deze uitspraak van de Centrale Raad van Beroep blijkt nog eens hoe belangrijk het is dat een deskundige op een deelgebied – in dit geval een accountant – in samenwerking met deskundigen op andere deelgebieden, een totaaladvies geeft aan de klant. Op die manier kan de klanten van tevoren alle consequenties van de voorgenomen wijzigingen in zijn overwegingen betrekken. Het moet immers niet zo zijn dat een klant door een deeladvies een positief voordeel kan behalen, terwijl dat voordeel door andere consequenties verandert in een nadeel. Doordat bij Fiscount adviseurs met expertises op meerdere vakgebieden werken, kan Fiscount jouw kantoor desgevraagd ondersteunen bij een totaaladvies om dit soort negatieve effecten voor de klant te voorkomen.

Dit artikel is geschreven door onze adviseur arbeidsrecht en sociale zekerheid, Ron van Baarlen, r.baarlen@fiscount.nl.