Doorsturen lijst klantgegevens naar privé- en zakelijke mail schendt geheimhoudingsbeding niet
Bijna iedere werkgever neemt in een arbeidsovereenkomst een geheimhoudingsbeding op. Daar zit vrijwel altijd een boetebeding aan gekoppeld. En zo gaat de werkgever ervan uit dat de lading is gedekt. Deze werkgever kwam er helaas bekaaid vanaf bij de rechter te Rotterdam. Volgens de rechter levert het mailen van klantgegevens aan privé en zakelijke e-mailadressen geen schending op, nu deze klantgegevens niet aantoonbaar zijn gedeeld met derden. Ook wijst de kantonrechter de vordering tot schadevergoeding van de werkgever af, omdat de werkgever niet heeft aangetoond dat er schade is geleden.
De werkgever vorderde een contactverbod met deze klanten om schade door wanprestatie of onrechtmatig handelen te voorkomen. Ook dat wijst de rechter af. Dit zou namelijk neerkomen op een relatiebeding, terwijl er met de werknemer geen relatiebeding was overeengekomen. De werkgever had onvoldoende aangetoond dat de werknemer hiermee de werkgever onrechtmatig beconcurreert door contact op te nemen met klanten op de lijst.
Deze uitspraak toont aan hoe lastig het is voor een werkgever om zijn c.q. haar gegevens te beschermen. Een werkgever dient aan te tonen dat er daadwerkelijk sprake is van schade. De Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen is sinds 2018 van kracht en geeft (aanvullende) mogelijkheden om geheimhouding van vertrouwelijke bedrijfsgeheimen te waarborgen.
mr. Diane Heijmans is zelfstandig arbeidsrechtadvocaat en trainer in samenwerking met Fiscount. Bij vragen over dit onderwerp of andere vragen op het gebied van het arbeidsrecht bel of mail dan via dheijmans@dheadvocatuur.nl of 038 – 3034117.